Suriname heeft zijn positie op het wereldtoneel van ontwikkeling versterkt door officieel het 175ste lid te worden van de International Development Association (IDA), een belangrijk onderdeel van de Wereldbank dat zich richt op steun aan kwetsbare en lage-inkomenslanden. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning ondertekende op 18 oktober 2024 het lidmaatschapsdocument tijdens een ceremonie op het hoofdkantoor van de Wereldbank in Washington DC. Dit markeert een mijlpaal in de internationalisering van Suriname’s ontwikkelingsrelaties.
IDA biedt financiële ondersteuning in de vorm van subsidies, leningen met lage rentes en kennisdeling om landen te helpen bij hun ontwikkeling. Hoewel Suriname een middle-income country is, wordt het vanwege zijn kwetsbaarheid voor klimaatverandering, natuurrampen en economische risico’s toch erkend als ontvanger van IDA-steun. De lidmaatschapsaanvraag werd in 2022 ingediend en is nu formeel goedgekeurd.
Het eerste project dat voortkomt uit dit lidmaatschap is een programma ter waarde van $22 miljoen, gefinancierd door een lening onder gunstige voorwaarden. Dit project richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in de woon- en werkgebieden rondom het Saramaccakanaal. De financiering sluit aan op het lopende Wereldbankproject voor de opschoning van het kanaal en de verbetering van de infrastructuur aan de Van ‘t Hogerhuysstraat.
Suriname werd al in 1978 lid van de Wereldbank, maar maakte lange tijd geen gebruik van Wereldbank- en IDA-financiering door de beschikbaarheid van Nederlandse ontwikkelingshulp. Pas in de afgelopen tien jaar is de samenwerking met de Wereldbank opnieuw opgestart.
Voor de toetreding tot IDA werd historische documentatie verkregen, met hulp van De Nationale Assemblee en de ministeries van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, en Justitie en Politie. Tijdens de ondertekening benadrukte minister Raghoebarsing dat Suriname zich opmaakt voor een rooskleurige toekomst dankzij de verwachte inkomsten uit olie en gas, maar dat de eerste opbrengsten pas over drie jaar worden verwacht.
In de tussentijd blijft internationale steun essentieel om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren, een van de kernmissies van de Wereldbank. De minister voegde eraan toe dat Suriname niet alleen een ontvanger van steun is, maar ook een bijdrage levert als een van de weinige landen ter wereld die meer koolstof absorberen dan uitstoten. Hij prees daarnaast de multiculturele harmonie in Suriname als een voorbeeld voor de wereld.