maandag 24 juni 2024
30 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname versterkt agrarische sector met landbouw- en voedselverwerkingsmachines

lees ook ...

Een eerbetoon aan de legendarische Trena Yellow Birds

Op donderdag 13 juni ontvingen wij met droefheid het bericht van het overlijden van de geliefde voorzitter en mentor van Sportvereniging Yellow Birds, W. Orlando Renfurm. In Yellow Birds stond hij ...

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties hebben met succes meer dan 2700 stuks landbouwapparatuur en machines overgedragen aan boeren en agro-verwerkers. Deze overdracht vond plaats binnen het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). 

Onder het project heeft de tweede oproep van de Matching Grant Facility (MGF 2) sinds december 2022 meer dan 4700 landbouwmachines en apparatuur geleverd aan begunstigden uit alle 10 districten van het land. De investering van meer dan USD 1,2 miljoen heeft 129 small en large grant projecten gefinancierd, gericht op het verbeteren van de productiecapaciteit van Suriname voor fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-hout bosbijproducten (NTFP’s).

De begunstigden komen uit verschillende regio’s, waaronder de kustvlakte en het binnenland, met gebieden zoals Saramacca, Wanica, Commewijne, Para, Brokopondo en Sipaliwini die hebben geprofiteerd van de machines.

Anand Ramkisoensing, directeur van Onderzoek, Afzet en Verwerking van het ministerie van LVV, benadrukte de toewijding van de regering om boeren te ondersteunen en de agrarische sector van Suriname te versterken. Hij onderstreepte het belang van het verschaffen van hoogwaardige en innovatieve machines aan boeren, waarbij hij ook benadrukte dat LVV en SAMAP aanvullende ondersteuning bieden, zoals training, certificering en voedselveiligheidsmaatregelen.

Hermien Pavion, directeur Agrarische Ontwikkeling Binnenland van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), uitte haar tevredenheid over de inclusiviteit van de grant, met name voor vrouwen in de districten Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne. Ze benadrukte de focus van haar ministerie op het bevorderen van duurzame en concurrerende agroforestrysystemen door middel van mechanisatie en verzekerde voortdurende steun voor het succes van SAMAP-projecten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname versterkt agrarische sector met landbouw- en voedselverwerkingsmachines