Suriname bereidt zich voor op toetreding tot het Labour Center van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), een belangrijke stap in de versterking van het nationale arbeidsbeleid. De officiële uitnodiging daartoe werd in februari 2025 ontvangen, en het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft inmiddels positief gereageerd.
In overleg met het Labour Center heeft het ministerie gevraagd om de vereiste stappen voor toetreding te delen, zodat deze spoedig kunnen worden geformaliseerd. Tegelijkertijd wordt het proces afgestemd met het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), om te waarborgen dat alles volgens de geldende protocollen verloopt.
Minister Steven Mac Andrew zal binnenkort overleg voeren met de directeur-generaal van het Labour Center, de heer Azar Bayramov. De bewindsman geeft aan dat Suriname en het OIC Labour Center vrijwel dezelfde prioriteiten nastreven op het gebied van arbeidsontwikkeling. Volgens hem is toetreding dan ook een logische stap, die op korte termijn voordelen kan opleveren voor het land.
Het Labour Center, dat gevestigd is in Baku, Azerbeidzjan, richt zich op thema’s als waardig werk, sociale bescherming, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, jeugdwerkgelegenheid, arbeidsmigratie, gendergelijkheid en beleid op de arbeidsmarkt. Deze thema’s vormen eveneens de kern van Surinames Decent Work Country Programme 2023–2026 (DWCP SU III), dat momenteel wordt uitgevoerd.
In dit kader zijn reeds conceptwetten met betrekking tot sociale bescherming en arbeidsomstandigheden aangeboden aan De Nationale Assemblée. Daarnaast werd in 2022 wetgeving aangenomen ter bevordering van gendergelijkheid en non-discriminatie, hoewel verdere implementatie nog in de pijplijn zit.
Ook werkt het ministerie aan de ontwikkeling van een nationaal arbeidsmigratiebeleid, afgestemd op het algemene migratiebeleid, en wordt het arbeidsmarktbeleid verder uitgewerkt. De toetreding tot het Labour Center van de OIC zal Suriname versterken in de uitvoering van deze plannen. De aansluiting biedt bovendien mogelijkheden voor ondersteuning bij het realiseren van de doelstellingen van het DWCP SU III.
Suriname is sinds 1996 lid van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en versterkt met deze stap zijn positie binnen de multilaterale samenwerking op het gebied van arbeid en werkgelegenheid.