Op vrijdag 19 april jongstleden werden in Washington DC twee belangrijke overeenkomsten ondertekend tussen de Republiek Suriname en het Caricom Development Fund (CDF). Deze overeenkomsten zijn bedoeld om de levensstandaard in het binnenland van Suriname te verbeteren. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning tekende namens Suriname, terwijl de CEO van het CDF, de heer R. Soomers, tekende namens het fonds.
De eerste overeenkomst betreft een zachte lening van USD 10 miljoen met een rente van 3% per jaar, een gratieperiode van twee jaar en een looptijd van tien jaar. Dit bedrag zal worden gebruikt voor de duurzame ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in afgelegen dorpen. Het project zal gebruikmaken van hybride systemen, waarbij zonne-energie wordt gecombineerd met dieselopwekking. Hierdoor wordt een betrouwbare en milieuvriendelijke energievoorziening gerealiseerd voor dorpen in de Cajanna-cluster en de Galibi-cluster. Dit zal niet alleen de levensstandaard verbeteren, maar ook nieuwe kansen bieden voor economische groei en sociale ontwikkeling.
De tweede overeenkomst betreft een schenking van USD 490.000, bedoeld voor projectmanagement, monitoring en evaluatie, voorlichting en voorbereidingen om het duurzame energiesysteem ook in andere dorpen te introduceren. Met workshops, trainingen en bewustwordingscampagnes zullen lokale gemeenschappen worden geïnformeerd over de voordelen van duurzame energie. Daarnaast zal de schenking worden gebruikt om de technische capaciteit op te bouwen, zodat meer dorpen kunnen profiteren van deze innovatieve oplossing.
Bij de ondertekening verklaarde de CEO van het CDF: “Het sociaal-economisch ontwikkelingspotentieel in veel afgelegen dorpen wordt beperkt door hun onevenredig beperkte toegang tot betrouwbare en voldoende elektriciteitsvoorziening. De aanschaf en installatie van de microgrids gefinancierd door het CDF zullen de kwaliteit van leven en levensonderhoud verbeteren, sociale cohesie versterken in heel Suriname en de energietransitie mogelijk maken voor achtergestelde achterlandgemeenschappen.”
Deze overeenkomsten vertegenwoordigen niet alleen financiële transacties, maar ook een toewijding aan duurzame ontwikkeling, milieubescherming en het welzijn van gemeenschappen. Suriname zet hiermee een stap richting een groenere en veerkrachtigere toekomst in het binnenland.
En.. wat vond je van dit artikel?