Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname stuk verder dan 3 maanden geleden

Geplaatst

op

Santokhi 768x417

Tijdens zijn Jaarrede gehouden op 29 september 2020 zei president Santokhi dat hij ondanks alle kritiek, moeilijke beslissingen en pijnlijke maatregelen, durft te zeggen dat het land er nu beter voor staat dan drie maanden geleden. Het staatshoofd wees op de effectieve wijze waarop alle ministeries een stop hebben gezet op geldverspilling. Kopstukken in het grootste corruptieschandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zijn opgesloten en wachten op berechting.

Verder zijn corruptief uitgegeven gronden of verkavelingen, zoals die van Cultuurtuin stopgezet of teruggedraaid. Er vindt opschoning plaats van spookambtenaren op ministeries en het onrechtmatige gebruik van auto’s is een halt toegeroepen. Volgens de president zijn het allemaal zaken die onderbelicht zijn door de financiële crisis, maar van groot belang zijn, als we weer recht en orde willen terugbrengen in ons land.

Het is de regering ook gelukt salarissen, lonen en essentiële diensten op tijd te betalen, omdat er prudent beleid gevoerd wordt; de schaarse beschikbare middelen worden op verantwoorde wijze gebruikt. “Niet omdat er veel geld is, maar de gelden gaan naar die doelen waarvoor ze bedoeld zijn. Ze komen niet terecht in de zakken van individuen die daar geen recht op hebben,”, gaf de President aan.

“Er is licht aan het einde van deze tunnel, Ik heb niet beloofd dat het makkelijk zou zijn. Maar ik beloof u, dat we deze moeilijke klus samen tot een goed einde brengen. Voor volk en vaderland, voor onze kinderen en kleinkinderen.” Was de positieve statement en belofte  van President Santokhi.- culturu.com

 

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

column

Vriendjespolitiek of Maffiapolitiek ?

Geplaatst

op

20201030 191144

Er wordt door Frans-Guyana een 32 kilometer lange weg gebouwd van  de  gemeente Maripasoula naar het plaatsje Papaichton  voor 1 miljoen euro per kilometer. De mensen van de dorpen in de omgeving hebben lang hierop gewacht, maar na jaren van beloften en uitstel wordt dit project nu eindelijk uitgevoerd.

Maar waarom is deze weg voor Suriname vermeldenswaard? De weg die wordt gebouwd in Frans Guyana schijnt een geweldig prestigieus project te zijn. Het wordt gepromoot met een filmpje waarbij staat geschreven  dat deze weg 1 miljoen euro per kilometer kost. Dit absurd grote bedrag per strekkende kilometer zegt Surinamers weinig. Want alhoewel een niet te verwaarlozen deel van de Surinaamse bevolking onder de armoedegrens leeft vanwege de covid en de staatskas crisis, was het onder de vorige regering normaal om met geld te smijten terwijl het volk  steeds armer werd door het laten draaien van de drukpers als er geen geld was voor bijvoorbeeld salarissen. Dat is naar mijn weten in 5 korte jaren 2 keer gebeurd. Een ander voorbeeld  van een uitgave die onverantwoord was, is de niet zo lang terug gebouwde Desi Delano Bouterse Highway(het heet echt zo) van 9,5 kilometer lang, of kort zo u wilt en heeft volgens  zeggen van DDB zestig miljoen United States Dollars gekost en is met een lening betaald. De heer Brunswijk had dit toentertijd al bekritiseerd en gezegd: “Alleen in Suriname kan dit. Een soortgelijke weg kost in het buitenland maar tweehonderdduizend US dollars.” Hij zei er nog bij dat het grootste deel van het geld in de zakken van partijloyalisten van de coalitiepartij moet zijn gegaan.

Wie de heer Brunswijk toen niet begreep, zal het nu wel snappen. De 32 kilometer lange weg die Frans-guyana bouwt kost 32  miljoen euro. Dat komt neer op 1 miljoen euro per kilometer en ze pronken ermee, want wie het breed heeft laat het breed hangen. De Desi Delano Bouterse Highway kost 60 miljoen US dollars. Dat is ongeveer 6.5 miljoen US Dollar (5,563 miljoen Euro) per strekkende kilometer. 5 keer duurder dan de weg van onze rijke oosterburen. Bouta krin un ay gi unu; hij heeft onze ogen voor ons schoongemaakt, nu zien we helder; Een weg van 9 kilometer ter waarde van maximaal 9 miljoen US dollars of misschien wel maar 200.000 US Dollars  zoals Brunswijk zei, is gebouwd voor 60 miljoen US dollars. Dit is puur crimineel. Minstens 51 miloen US dollars is in de zakken van Bouta en vriendjes gegaan. Dit kunnen we niet eens vriendjespolitiek noemen, eerder Maffiapolitiek.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

Bouterse moet zelf naar de verzetszaak op 30 november

Geplaatst

op

Ndp Voorzitter Desi Bouterse

Voormalig president Desi Bouterse moet zelf op de zitting van Krijsgraad aanwezig zijn. Deze zaak is na twee schorsingen vandaag uitgesteld naar 30 november. Volgens de Krijgsraad en de auditeur-militair gaat het om een verzetszaak en moet de verdachte aanwezig zijn. De zaak die vandaag op de rol stond is onderdeel van het proces over de Decembermoorden.

Irvin kanhai, de advocaat van Bouterse heeft een brief overhandigd aan de Krijgsraad, waarin is aangegeven waarom zijn cliënt de zitting niet bij kon wonen. Hij vroeg de brief niet openbaar te maken, omdat er persoonlijke zaken erin worden besproken. De Krijgsraad is hem tegemoet gekomen.

De zaak is inhoudelijk niet behandeld. Kanhai had eerder beweerd dat Bouterse niet aanwezig hoefde te zijn, omdat hij excepties zou opwerpen. De Krijgsraad deelt echter een andere mening hierover.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen