dinsdag 16 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname streeft naar vroege ontdekking leverziekte

lees ook ...

Oudere man dood aangetroffen in woning: politie onderzoekt v...

A.R. Alimohamed (78) is dood aangetroffen in zijn woning aan de Twee Kinderenweg. Het lichaam werd gekneveld aangetroffen en verkeerde in een vergevorderde staat van ontbinding, terwijl zijn handen en...

Jaarlijks wordt op 28 juli Wereld Hepatitis Dag herdacht. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor deze ontstekingsziekte. In Suriname wordt ernaar gestreefd om deze ziekte vroeg te ontdekken. Momenteel wordt alles in het werk gesteld om personen die gevaccineerd moeten worden zo snel mogelijk in te enten. Ook Suriname heeft zich gecommitteerd om tegen 2030 virale hepatitis te elimineren.

Het thema van de Wereld hepatitisdag dit jaar is ‘Hepatitiszorg dichter bij jou brengen’. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt de nood aan hepatitiszorg dichter bij de eerste lijn en gemeenschappen. Zo krijgen mensen een betere toegang tot behandeling en zorg, eender welk type hepatitis ze hebben.

Virale hepatitis is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Er zijn vijf virussen die deze leverontsteking veroorzaken. Ze worden aangeduid met de letters A tot E in de volgorde waarin ze ontdekt werden.

Voor hepatitis A en B bestaat er wel een vaccin in tegenstelling tot hepatitis C, waarvoor geen vaccin bestaat. Besmetting kan worden voorkomen door je niet bloot te stellen aan het virus. De ziekte is wereldwijd jaarlijks verantwoordelijk voor 1,34 miljoen doden en is de oorzaak van 2/3 doden door leverkanker.

Op de World Health Assembly is een doel gesteld om tegen 2030 virale hepatitis te elimineren als een publieke bedreiging. Het is belangrijk dat de aandoening sneller wordt vastgesteld en dat er aandacht is voor veiligheid bij injecties en bloed. Ook zal vaccinatie verder moeten plaatsvinden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname streeft naar vroege ontdekking leverziekte