dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
3.5
(2)

Suriname streeft naar formele erkenning van traditionele geneeswijzen

lees ook ...

WWF-Guianas geeft Brokopondo posters met beschermde diersoor...

WWF Guianas heeft posters met daarop beschermde diersoorten gedoneerd aan Brokopondo op aanvraag van het districtscommissariaat Brokopondo Centrum. Deze posters hebben als doel dat jong volwassenen ...

De stuurgroep voor de Ontwikkeling van Traditionele Medische Systemen Industrie in Suriname heeft onlangs een werksessie gehouden waar verschillende belanghebbenden bijeenkwamen om de voortgang van de Wet Ontwikkeling Traditionele en Integratieve Medische Systemen Industrie (OTIMSI) te bespreken.

Steve Silos, de voorzitter van de stuurgroep OTMSI, benadrukt de aanzienlijke potentie van de natuurgeneeskunde-industrie en benadrukt het belang van hoogwaardige natuurgeneeskundige zorg voor zowel economische diversificatie als de verbetering van de volksgezondheid. “Het uitbreiden van gezondheidszorgopties draagt bij aan een betere welzijnservaring en vertaalt zich in verbeterde welvaart voor iedereen,” aldus Silos. Deze bijeenkomst vond plaats op woensdag 6 september 2023.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi heeft Suriname de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van traditionele geneeskunde. Honderden medicinale planten zijn geïdentificeerd en geregistreerd, en er wordt momenteel een website ontwikkeld om hun rol te documenteren.

De focus ligt nu op het voorbereiden van wetgeving om deze traditionele geneeswijzen te ondersteunen. Loreen Jubitana, directeur van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), benadrukte dat de ontwerpwet een essentieel fundament vormt voor de duurzame ontwikkeling van de traditionele en integratieve medische industrie in het land.

“In elke regio van Suriname zijn er mensen die zich bezighouden met traditionele geneeskunde, en het is tijd om deze industrie van de informele naar de formele sector te brengen,” zei ze. Het ministerie van ROS wil een rol spelen bij het verzamelen van gegevens over traditionele medische systemen in verschillende regio’s.

Districtscommissariaten kunnen ondersteuning bieden bij administratieve en logistieke aspecten, zoals het invullen van registratieformulieren voor traditionele geneeskunde. Ze kunnen ook dienen als centrale hubs voor informatie en materialen met betrekking tot de traditionele medische sector in de districten. Het ontwikkelen van de traditionele en integratieve medische systemen industrie is in het belang van iedereen.

Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid benadrukte dat wetgeving en regelgeving van vitaal belang zijn om dit deel van de gezondheidszorg te reguleren en de samenleving te beschermen tegen personen die zich onterecht voordoen als traditionele genezers.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking merkte op dat traditionele geneeswijzen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid en het welzijn van de bevolking, evenals aan de economische veerkracht van Suriname. Hij stelde voor dit aspect te positioneren als een centrum voor traditionele medische systemen en medisch toerisme.

President Santokhi benadrukte dat zowel de wettelijke erkenning als de economische ontwikkeling van de traditionele medische sector van groot belang zijn. Dit zou niet alleen de toegankelijkheid van traditionele geneesmiddelen vergroten, maar ook een nieuwe industrie stimuleren en de economie diversifiëren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname streeft naar formele erkenning van traditionele geneeswijzen