zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname sluit overeenkomst met IsDB voor US$ 235 miljoen aan investeringen

lees ook ...

Op woensdag 1 mei hebben Suriname en de Islamic Development Bank (IsDB) een historische overeenkomst gesloten voor een landenstrategie die de weg vrijmaakt voor een omvangrijke investering van US$ 235 miljoen in de Surinaamse economie. Deze baanbrekende samenwerking werd afgesproken door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en IsDB-president Muhammad Soelaiman Al Jasser.

De investeringen zullen gericht zijn op vitale sectoren zoals energie, gezondheidszorg, onderwijs, afvalverwerking, productie en private sector-ontwikkeling, en zijn volledig in lijn met de nationale ontwikkelingsstrategie van Suriname. Een cruciaal onderdeel van deze strategie is de bouw van het nieuwe Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), een project dat na een start in 2014 ernstige tekortkomingen kende in de voorbereiding en in 2018 werd stopgezet.

Na herziening en uitgebreide consultaties werd het project nieuw leven ingeblazen tijdens het bezoek van IsDB-president Al Jasser aan Suriname in september 2023. Nu, na afronding van de haalbaarheidsstudie in het eerste kwartaal van 2024, kan de bouw van het ziekenhuis worden voorbereid, met geschatte kosten tussen US$ 100 en 150 miljoen. De financieringsovereenkomst wordt later dit jaar verwacht.

Een ander belangrijk project dat opnieuw op de rails is gezet, betreft de verbetering van de energievoorziening in Paramaribo en Nickerie. Met een geplande cofinanciering van vier financiële organisaties en een waarde van US$ 105 miljoen zal dit project aanzienlijk bijdragen aan de elektriciteitsopwekking en -distributie in de regio’s. Daarnaast zal het Pineapple Value Chain-project, ondersteund door een IsDB-schenking van US$ 300.000 en technische assistentie van de UNIDO, de productievergroting, verwerking en diversificatie in de landbouwsector stimuleren.

De ondertekening van de landenstrategie 2024-2026 vond plaats tijdens de jaarvergadering van de IsDB, waar minister Raghoebarsing Suriname vertegenwoordigde. Het Surinaamse STES-project werd tijdens deze gelegenheid belicht in een wereldwijd uitgezonden video ter ere van het 50-jarig jubileum van de IsDB. Deze mijlpaal markeert een nieuwe fase van ontwikkeling en samenwerking tussen Suriname en de IsDB, met het oog op het versterken van de economie en het verbeteren van de levensstandaard van de Surinaamse bevolking.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname sluit overeenkomst met IsDB voor US$ 235 miljoen aan investeringen