dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname schrapt doodstraf uit Wetboek Militair Strafrecht

lees ook ...

“Luckily no diseases outbreak in Nickerie,” said...

Amar Ramadhin, the minister of health, stated that despite the seriousness of the rat infestation problem in Nickerie, the environment is still safe. According to the minister, there hasn't been a Wei...

De doodstraf wordt geschrapt uit het Wetboek Militair Strafrecht. Met algemene 37 stemmen heeft De Nationale Assemblee (DNA) donderdagavond de doodstraf officieel ook als hoofdstraf geschrapt uit het Wetboek van Militair Strafrecht (G.B. 1975 no. 173). Dit betekent dat de doodstraf nergens meer voorkomt in de Surinaamse strafwetgeving. Dit is een belangrijke mijlpaal. De hoofdstraf in het Wetboek van Militair Strafrecht is nu levenslange gevangenisstraf.

Om volledig te kunnen voldoen aan de bepalingen in het Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten (BUPO-verdrag) en om toe te kunnen treden tot het tweede Facultatief Protocol van dit verdrag, heeft het ministerie van Defensie besloten de afschaffing van de doodstraf te actualiseren. Het tweede Facultatief Protocol van het BUPO-verdrag heeft als doel volledige afschaffing van de doodstraf. Suriname heeft op 28 december 1976 het BUPO-verdrag geratificeerd.

Het land heeft hierdoor de verplichting om zijn nationale wet- en regelgeving zodanig aan te passen aan de bepaling van dit verdrag. In 2015 is hiermee een aanvang gemaakt met de herziening van het Wetboek van strafrecht. Daarmee heeft een belangrijke wijziging plaatsgevonden, namelijk de afschaffing van de doodstraf uit het commune strafrecht.

Minister Krishna Mathoera van Defensie zei in haar betoog dat de doodstraf in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Hierin staat opgenomen dat een ieder het recht heeft op leven. Er is daarom ook een trend in de wereld te merken waarbij heel veel landen, inmiddels meer dan 140 landen, de doodstraf afschaffen uit hun nationale wetgeving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname schrapt doodstraf uit Wetboek Militair Strafrecht