Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname Santoki maakt uitglijder

Geplaatst

op

Img Cb9b3d9d7a2d 1

Op 1 juli 2020  hield de heer  Chan Santokhi (toekomstige minister-president)  vanwege de Keti Koti viering een korte toespraak. Hoewel de heer Santoki officieel nog niet in functie  is  had menigeen wat  meer van de toespraak verwacht. Uit de losse  pols sprak hij het Surinaamse volk toe.

 Hij sprak over  het verleden vergeten, moderne slavernij en mensenhandel. Vrijheid in geloof, denken en vrijheid zonder angst. Keti Koti is voor de Afro Surinamers een van de belangrijkste dagen van het jaar.

De datum 1 juli herinnert ons aan een afschuwelijke periode. Het gaat over pijn die tot op de dag van vandaag als een traumatische ervaring wordt beleefd. Het leed wordt nog  steeds gevoeld getuige de wereldwijde ‘BLACK Lifes Matter’ beweging die misschien in  Suriname niet leeft maar waar wel degelijk aandacht voor is.

Dit is geen moment  voor verkiezingsretoriek. Met “wo set kon” en wat dies meer zei. Er zijn nog steeds gevoeligheden en  open wonden betreffende deze afschuwelijke  gebeurtenissen en de beleving daarvan tot op de dag van vandaag.

We waarderen het zeer dat u in pangji verschijnt maar we zijn een gevoelig volk “so we know when it is heartfelt”.  Meneer Santhoki”we know you can do better”

Culturu.com

20 Reacties
20 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zwartje
donderdag 2 juli 2020 18:41

Waarom wordt er zo op die man gelet. Hij moest t wel kort en simpel houden, de slavernij was heftig en niet zomaar iets. Wat hadden jullie verwacht? Gezeik altijd. Over Bouta zijn toespraken is er nooit iets gezegd, was dat uit angst?

Andriol
donderdag 2 juli 2020 21:50

Wat een dom artikel. “Dit is geen moment voor verkiezingsretoriek”? Serieus? misschien weet de schrijver het nog niet maar de verkiezingen zijn al lang voorbij. Die man heeft helemaal geen baat bij verkiezingsretoriek. Wees blij dat hij ondanks hij geen pres is de moeite neemt om zijn medelanders toe te spreken. Want als hij het niet had gedaan was het negatieve geblaat nog luider geweer. Typisch Surinaams; het is nooit goed.

Sal
donderdag 2 juli 2020 23:11

Santokhi sprak over het vergeten van het verleden? Waarom? Zijn de Hindoestaanse “contractarbeiders” beter behandeld dan de zwarte slaven? Zoek maar op wat er toen in Marienburg met Hindoestaanse contractanten was gebeurd. En dat was maar één van de vele dodelijke incidenten. Of interesseert het pijnlijke verleden van zwarte en Hindoestaanse Surinamers hem niet. Het is alsof Mark Rutte aan het woord was. Santokhi mensen leren van het verleden zowel van de goede als slechte dingen die zij als volk hebben meegemaakt. Pijnlijke dingen zou je liever willen vergeten omdat dat gemakkelijker is of uit opportunisme. Iemand zei over zulke… Lees verder »

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Sal
petje
donderdag 2 juli 2020 23:22

Andriol niks “Typisch Surinaams”
Uit het hoofd een speech geven is geen excuus om ondoordachte en ongevoelige opmerkingen te maken.
Santokhi wordt vermoedelijk de nieuwe president van Suriname en moet voorkomen dat hij het dom geblaat van Bouterse niet herhaald.
Santokhi is beter geschoold dan Bouterse dus verwacht men van hem dat hij zich ook beter uitdrukt en dus ook een bepaalde wijsheid ten toon spreid.

Visser
donderdag 2 juli 2020 23:39

Zwartje en Androil
We hebben zoveel op Bouterse gesproken. Nu santoki dan branden jullie billen.als Bouterse een fout maakt was het niet mals wat jullie schreven. Nu jullie held bekritiseerd word dan gelijk mag het niet. Als het Bouterse was die nu zo een dom ding had gezegd zouden jullie anders piepen. Blijf eerlijk en meet niet met 2 maten. Blijf eerlijk

Bode
vrijdag 3 juli 2020 08:20

Dit is by far het domste artikel ooit gepubliceerd op het internet. Een mening van een persoon (of een paar personen) wordt als representatief aangenomen en op een website gepubliceerd welke door velen wordt gelezen. Dit zaait niet alleen haat en onrust, het zorgt vooral voor verdeeldheid. Sinds bekend is geworden dat Santokhi president wordt, wordt hij onder een vergrootglas gelegd welke vergrootglas 10 jaar lang zoek was. Houd toch eens op hiermee, want niks wat hij zegt en/of doet is goed in de ogen van velen. Het zou de website sieren om dit zeer domme artikel te verwijderen.

Zakdoek
vrijdag 3 juli 2020 08:24

De minderwaardigheidscomplex in combinatie met een hoge slachtofferrol zorgt ervoor dat men continue in het verleden blijft hangen en amper vooruit kijkt of durft te komen. Overal wordt excuus gevraagd en blijft men naar het verleden kijken. Het verleden moet niet worden vergeten, maar een positieve video als deze is alleen maar goed om ook anders naar de wereld te kijken. Niets verkeerds gezegd door Santokhi.

Kwasi
vrijdag 3 juli 2020 16:57

Wat uitglijder?
Kruip uit je slachtofferrol en ga wat doen met je leven. Blijf niet alleen klagen

Stella
vrijdag 3 juli 2020 19:33

1 juli, is zeker een tijd omj stil te staan bij het slavernijverleden.. MAAR MENSEN, HET IS NIET NODIG OM IN HET VERLEDEN TE BLIJVEN HANGEN.
Laten wij onszelf ook bevrijden, door een betere voorbeeld voor de nieuwe generatie. Vaders die hard werken voor hun gezin, zodat de kinderen ook een betere toekomst en opvoeding krijgen,betere onderwijs, geen buitenvrouwen. Elkaar respecteren, als je in armoede leeft, heb je ook geen vrijheid

D Meerzorg Troost
vrijdag 3 juli 2020 20:10

Het is hem alleen te prijzen hij staat voor heel het volk. En heel het volk staat stil bij deze dag Zelfs in Nederland We moeten ook voor uit kijken en elkaar omarmen t in hokjes en verleden leven maar naar de toekomst voor onze kinderen en klein kinderen. Op deze manier blijven we haten Dat is niet goed en maken de afstand steeds groter naar elkaar. Mischien zijn onze voor ouders wel trots als ze zien en voelen dat we veel geleerd hebben van die tijd en elkaar kunnen lief hebben Die tijd zal altijd ook voor Nederland een… Lees verder »

Sabakoe
vrijdag 3 juli 2020 20:24

Klopt hoor. Als Bouterse dit had gezegd. Dan was het vuren. Dan was het weer de slechtste persoon. Jaja. Santoki is ook niet heilig hoor.

Surinder
vrijdag 3 juli 2020 20:30

Koelie jampanesi sinesi ingi blakamang ung draai kong baka na sranan . Waal na wang. Moni no de ing no habi paisa… tjari Holland moni kong na sranan ..

Tamara
vrijdag 3 juli 2020 20:47

Als je spijkers op laag water wil zoeken dan ga je ze ook vinden…
Chan is nog niet eens officieel President dus! Luister naar zijn speech van over een jaar ….dán mag je kritiek leveren.

Sommigen willen weer horen “A TIGRI LUSU” Dat vonden ze geweldig v hun pres. Dát vinden ze stevige taal.
Nou wen eraan, dat is de stijl van een pres aan lager wal geraakt.

Parbhoesingh
zaterdag 4 juli 2020 00:18

Maak je sterk santoki.brusi als voorzitter van de assemblee is niet het juiste persoon.zet mensen met universitaire opleiding op die stoel.Wordt sterk Santoki .Je heb meer te zeggen samen met de anderen.Je heb meer zetels .Zet je eigen mannen ook.Wordt een goeie leider.Ik geef je power.Denk goed voor dat je beslissing neemt.Doe iets voor het land en volk.Je heb ne de macht en vandel doe er wat mee.Probeer suriname uit de schulden te verhelpen.Suriname is een rijk land.Probeer meer uit het land te halen.

Parbhoesingh
zaterdag 4 juli 2020 00:37

Ik geef je heel veel power Santhoki.Probeer suriname te redden.Je kan het wel.Gebruik je geleerde verstand.Jij zal suriname redden.Luister ook naar het volk wat ze willen.Jij komt ook uit een arme familie die hard ging werken.Dus je weet hoe arme mensen dat voelen.Er mag geen armoede in suriname zijn.Het land bodem van suriname is rijk.aan vruchtbare grond goud zilver hout olie vissen groenten almunium enz…Dus er is nog veel meer.Dus surinamers mogen niet arm leiden.De koers moet zakken.Doe wat.Want dat is heel belangrijk.Ik help je Chan om te herrinneren.Ik ben in Su geboren.Ik wil surimame zien groeien.Samen werken voor alle… Lees verder »

Astridh roemer
zaterdag 4 juli 2020 09:52

Was een zeer inspirerende toespraak die niet bleef hangen in oude trauma en pijn. Krachtig en gericht op de TOEKOMST…

Semire
zaterdag 4 juli 2020 11:39

Wat is er mis met die toespraak ? Welke uitglijder was dat ? Prima heer Santhoki dit was echt geen tralala

Balie
zondag 5 juli 2020 00:45

Tamara en nog een paar anderen begrijpen het niet. De kritiek ging erom dat het Surinaamse volk het slavernijverleden van Suriname volgens Santokhi moet vergeten. En iemand schreef terecht dat, dat niet mag. Je moet leren van het verleden om te voorkomen dat je als volk niet hetzelfde nog een keer overkomt. Of dat je zoiets ook met anderen uithaalt. Daarom moet je dergelijke gebeurtenissen niet willen vergeten. Hoezo leven in het verleden? Gewoon valse schaamte van de slachtoffers of hun nakomelingen? Europeanen herdenken nog jaarlijks het einde (75 jaar geleden) van de Tweede wereldoorlog. Er wordt dan ook steeds… Lees verder »

Balie
zondag 5 juli 2020 00:48

Als men in Amerika de misdaden tijdens de burgeroorlog (1861 tot 1865) vanwege de afschaffing van de slavernij van zwarte mensen en al de misdrijven en tegenwerkingen tegen de zwarte burgers niet hadden verzwegen aan de generaties daarna. Dan was het niet tot zo’n uitbarsting gekomen zoals pas is gebeurd en wat nog steeds bezig is. Witte Amerikanen hebben hun walgelijke geschiedenis van onderdrukking en uitbuiting van de Indianen en de zwarte burgers in de doofpot proberen te stoppen. En kijk wat het hun heeft gebracht. De waarheid is vanwege hun hardnekkige ontkenningen (uit schaamte?) en tot hun schande toch… Lees verder »

Pindaman
zondag 5 juli 2020 14:09

1 juli is de dag dat mens blij moet zijn, een dag van overwinning, dat je geen slaaf meer bent. En dat betekent vergetende hetgeen achter je ligt en uitstrekkende naar hetgeen voor je ligt. Nu de vrijheid benutten om iets goeds te doen, dat lof verdiend.Advertentie

Suriname

Nieuw regeer team doet schrikbarende onthullingen in het Surinaams parlement

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 07 At 11.42.06 (1)

Ergens onder aan de lange lijst van onregelmatigheden, misstanden en wandaden, geconstateerd door het nieuw regeer team, is een voorlopige calculatie van de schuldenlast opgenomen. Het gaat om enorme bedragen in vreemde valuta alsook Surinaamse dollars.

Het leeuwendeel van de voor een klein land abnormaal hoge bedragen, is de besteding niet te achterhalen, of het nut ervan niet duidelijk en misschien zelf niet aanwezig.

De Assemblee-vergadering van gisteren, donderdag 06 augustus, heeft voor veel beroering gezorgd en zal grote delen van het volk nog heel lang bijblijven.

Nadat de President en de Vice-President aan het volk, hun onthullingen gedaan hadden kwamen de ministers aan het woord. Een en al een opsomming van zaken welke blijk geven van niets anders dan wanbeleid. Opvallend dat elke spreker tijdens zijn of haar beurt het heeft gehad over ongegronde bevorderingen, de last minute indiensttredingen al dan niet op basis van wurgcontracten. Ook is door een ieder aangehaald de vele betalings-achterstanden, waarbij ongewoon en abnormaal hoge bedragen genoemd zijn. Zelfs voor wat betreft de achterstand in betaling voor nutsvoorzieningen, werden schokkende bedragen opgesomd. Daarnaast zijn gigantische bedragen voor huur van panden genoemd met ook nog hoog opgelopen achterstanden.
Vandaag zal ongetwijfeld hetgeen uit de doeken gedaan is tijdens deze DNA-vergadering, op vele plaatsen onderwerp van gesprek zijn.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Ex-minister Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door DNA

Geplaatst

op

Minister Hoefdraad Suriname

De Nationale Assemblee (DNA) heeft in de late avond van donderdag 6 augustus 2020 omstreeks 00.06 uur, in een Openbare vergadering de ex- minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld. Een hernieuwde vordering hiertoe is eerder door de procureur- generaal ingediend.

In totaal hebben 28 DNA-leden voor gestemd. In de wet is opgenomen dat voor de vervolging van politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers zijn ingevolge de Grondwet van de Republiek Suriname en de Wet speciale voorzieningen getroffen. Deze speciale grondwettelijke voorzieningen hebben geen betrekking op alle door de politieke ambtsdragers of gewezen politieke ambtsdragers gepleegde misdrijven, maar zijn beperkt tot slechts die misdrijven welke zijn gepleegd in de betrekking van politieke ambtsdragers. Misdrijven waarbij misbruik is gemaakt van het betreffende ambt of de positie.

Volgens artikel 140 van de Grondwet worden politieke ambtsdragers, die in die betrekking misdrijven hebben gepleegd, door de Procureur-generaal vervolgd bij het Hof van Justitie. Verder staat in de wet dat politieke ambtsdragers door de Procureur- generaal bij het Hof van Justitie kunnen worden vervolgd slechts nadat deze door De Nationale Assemblee in staat van beschuldiging zijn gesteld overeenkomstig de wet.- Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen