woensdag 24 april 2024
32 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname rapporteert aan VN Comité over de uitbanning van rassendiscriminatie

lees ook ...

Looppad voor verkeersveiligheid Domburg

Op maandag 15 april jongstleden werd een aanvang gemaakt met de aanleg van een looppad te Domburg.  Dit moet de leefomgeving meer veiligheid bieden, naast verkeersveiligheid. Het project beoogt een lo...

Suriname heeft in juli 2019 aan zijn rapportageplicht voldaan, die voortvloeit uit het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie (CERD). Het land werd partij bij dit verdrag op 15 maart 1984. Bij zo’n rapportage wordt informatie verschaft over de wijze waarop invulling is gegeven aan de uitvoering van het verdrag, de wetgeving, maatregelen, het beleid, beleidsprogramma’s, activiteiten met het oog op het tegengaan van rassendiscriminatie.

De uitdagingen die hiermee gepaard zijn gegaan, zijn ook verwerkt in het rapport. Voorafgaand aan het concipiëren van dit rapport, zijn er verschillende consultatiesessies gehouden met relevante stakeholders. Het rapport is dus gebaseerd op informatie welke van deze stakeholders afkomstig is. Suriname zal op 18 en 19 augustus tijdens een interactieve dialoog van 3 aaneensluitende uren op beide dagen, voornoemd rapport bespreken met het CERD-Comité.

Vanaf 12 juli 2022, zijn er verschillende stakeholders en informatiesessies geweest met vertegenwoordigers van alle ministeries, DNA, NGO’s en andere relevante actoren. Tijdens deze sessies is er actuele informatie verzameld over de ontwikkelingen die zich vanaf de indiening van het rapport in 2019 en de aan te komen dialoog hebben voorgedaan.

Deze actuele informatie zal tijdens de dialoog met het CERD-Comité worden gedeeld. Er is informatie uitgewisseld over diverse onderwerpen, waaronder de rechten van Inheemse en Tribale Volkeren, migratie en milieuvraagstukken, kortom alle getroffen of te treffen maatregelen voor het identificeren of aanpakken van raciale haat en raciale discriminatie.

Er is een hybride delegatie samengesteld onder leiding van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Dit houdt in dat er behalve de delegatie die naar Genève zal afreizen, ook deskundigen vanuit Suriname aan de dialoog zullen deelnemen.

De delegatie bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van DNA, verschillende ministeries en het Algemeen Bureau voor de Statistiek. De voorbereiding door de Staat op de dialoog is een intensieve, gelet op het feit dat de bescherming van mensenrechten een verantwoordelijkheid is, die op de schouders van de overheid rust. De delegatie is maandag vertrokken naar Genève.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname rapporteert aan VN Comité over de uitbanning van rassendiscriminatie