woensdag 24 april 2024
31 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
5
(2)

Suriname: Quarantainemaatregelen opgeheven en isolatieplicht afgeschaft

lees ook ...

Bestemming inboedel voormalig Hotel Babylon

Het voormalig Hotel Babylon met inboedel is overgekocht door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken met inboedel. Deze inboedel heeft nog geen bestemming gekregen. De bewindsman zegt...

De Covid-19-quarantainemaatregelen en isolatieplicht Suriname zijn aangepast. Het besluit is aan de hand van de cijfers en constateringen van het ministerie van Volksgezondheid genomen. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, gaf onlangs tijdens een persconferentie aan dat de MoHaNa-maatregelen voorlopig worden voortgezet.

Wat de protocollen rond quarantaine betreft wordt geadviseerd om quarantaine op te heffen. “Vanaf nu zal er geen indicatie meer zijn voor quarantaine” zei Gajadhar Sukul. Dus ook na nauw contact met iemand met bewezen Covid-19, hoeven mensen niet thuis te blijven. De isolatieplicht wordt afgeschaft. Mensen met een positieve test hoeven niet meer verplicht in isolatie.

Bij mensen die veel hoesten kan besloten worden dat ze tijdelijk thuisblijven conform andere infectieziekten. Bij milde klachten mogen mensen in principe naar hun werk. Echter wordt wel met klem geadviseerd om gedurende zeven dagen minimaal een chirurgisch mond-neusmasker te dragen. Dat is om de transmissie te beperken.

Dezelfde maatregelen gelden voor mensen met klachten die niet zijn gaan testen. Indien iemand positief getest is en milde klachten heeft kan die toch naar het werk, weliswaar moet deze persoon een chirurgische mond-neusmasker aanhouden. Belangrijk is dat de huisarts in samenspraak met de bedrijfsarts het beleid zal bepalen bij personen met klachten.

Verplichten mond-neusbedekking kinderen afgeschaft
Verder wordt geadviseerd om de verplichting op mond-neusbedekking bij kinderen op de lagere school te laten vervallen. Bij leerkrachten adviseren we om de MoHanA-maatregelen voort te zetten zoals bij de gewone populatie geadviseerd is.

Veranderingen in het testbeleid:
– In de huidige fase van de epidemie is het niet meer nodig om iedereen met klachten te testen. De groepen die nog getest moeten worden zijn:
– Patiënten waarvan opname noodzakelijk is ten gevolge van klachten passend bij Covid-19 en
– Gezondheidswerkers met klachten van het ademhalingsstelsel.
– De Covid-surveillance zal apart plaatsvinden bij voorafgestelde locaties. De surveillance zal plaatsvinden zoals bij andere infectieziekten.

Momenteel zijn deskundigen bezig met de evaluatie van het inreisbeleid.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname: Quarantainemaatregelen opgeheven en isolatieplicht afgeschaft