Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname: Proces decembermoorden gaat door

Geplaatst

op

Vandaag is door de rechter in Paramaribo, Suriname besloten dat het proces betreffende de Decembermoorden zal worden voortgezet. De rechter negeert daarmee de opdracht van de Surinaamse president Bouterse om het hele proces stop te zetten.

De Decembermoorden werden gepleegd in 1982. Het staatsbestuur Bouterse stelde toen vijftien “tegenstanders” van het regime terecht in het militaire fort Zeelandia.

Bouterse wilde de zaak een halt toe roepen middels de Amnestiewet, die de verdachten vrijwaart van vervolging. Rechter Cynthia Valstein Montnor, tevens president van de rechtbank, schoof de Amnestiewet in juni 2016 echter aan de kant en verklaarde vandaag namens de krijgsraad dat er geen belemmeringen zijn die verhinderen om door te gaan met de rechtszaak.

Direct na de uitspraak werd, op verzoek van de aanklager, de zitting geschorst. Er moet nu worden bepaald wanneer de strafeisen tegen de 25 verdachten, onder wie hoofdverdachte president Bouterse, worden voorgelezen.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Djaki

    maandag 30 januari 2017 at 17:28

    niemand op aarde staat boven de wet. laat er een uitspraak komen door de rechter en dan moet een ieder zich aan houden .. in alles heb je winnaars en verliezers. en ik ben een Bouta man en weet zeker dat hij word vrij gesproken. klaar. punt uit. dan kan hij rustig verder leven zonder geklets ..

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |