woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname pleit voor proactieve aanpak van klimaatmobiliteit in Dubai

lees ook ...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse vo...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders en hun nazaten. De bijeenkomst is op zaterdag 30 maart 2024 Barkstraat 1 te Zaandam aanvang 14.00 uur Aanleiding collectieve rou...

Minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai, nam vrijdag deel aan het hooggeplaatste panel over “Het benutten van klimaatmobiliteit voor aanpassing & veerkracht” tijdens COP28 in Dubai. In zijn toespraak legde minister Dasai de nadruk op de dringende noodzaak om de tastbare impact van klimaatverandering te erkennen en gemeenschappen voor te bereiden op deze subtiele maar onwrikbare kracht die wereldwijd onze leefomgeving vormgeeft.

Met speciale aandacht voor de Caribische regio wees minister Dasai op de toenemende frequentie en intensiteit van orkanen, de stijgende zeespiegel die bijdraagt aan kusterosie, en het verhoogde risico op droogte in de Midden-Amerikaanse Droge Corridor. Deze milieu-uitdagingen hebben geleid tot gedwongen verplaatsingen van individuen, gezinnen en hele gemeenschappen, met name in kleine eilandstaten, waarbij diepgaande verbindingen met land en zee worden bedreigd.

Om deze crisis aan te pakken, kondigde de minister met trots het Greater Caribbean Climate Mobility Initiative aan, een samenwerkingsverband tussen de Associatie van Caribische Staten, de Verenigde Naties en de Wereldbank, gefaciliteerd door het Global Centre for Climate Mobility. Het doel van dit initiatief is om klimaatgerelateerde mobiliteit te transformeren van een verstorende kracht tot een stimulans voor collectieve veerkracht en regionale integratie.

Als voorzitter van de Associatie van Caribische Staten benadrukte minister Dasai het belang van proactieve planning door middel van het benutten van gegevens en kennis. Het initiatief streeft ernaar klimaatmobiliteit-hotspots te identificeren, zodat overheden en regionale instanties hun middelen strategisch kunnen inzetten. Deze benadering richt zich op acties gericht op mensen in kwetsbare frontliniegemeenschappen en bestemmingsgebieden, waar kansen liggen voor klimaatbestendige ontwikkeling.

In zijn toespraak drong de minister aan op het creëren van geschikte beleidskaders, waaronder nationale aanpassingsplannen en regionale vrij verkeersregimes die rekening houden met mobiliteit.

Gecoördineerde investeringen in vaardigheden en middelen werden benadrukt als cruciale elementen om klimaatmobiliteit te transformeren tot een positieve kracht voor veerkracht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname pleit voor proactieve aanpak van klimaatmobiliteit in Dubai