woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname op weg naar duurzame economische transformatie volgens ROM-minister Dasai

lees ook ...

Vrouwen Koropha dragen kennis over huiselijk geweld over

Vijf vrouwen uit Koropha (Matta) hebben onlangs een informatiesessie over huiselijk geweld gegeven aan andere vrouwen in het dorp. De vrouwen werden samen met andere vrouwen uit Para getraind om het e...

Op vrijdag 17 november sprak minister Marciano Dasai tijdens een klimaatworkshop in het Jacana Wellness Resort over de cruciale rol die Suriname speelt in het mondiale streven naar klimaatactie gedurende dit beslissende decennium. Hij benadrukte de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen sociaaleconomische ontwikkeling en duurzaam beheer van de natuurlijke omgeving.

De workshop, gezamenlijk georganiseerd door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN), had tot doel om met verschillende belanghebbenden te overleggen over het versterken van processen voor klimaatfinanciering. Dit zou de implementatie, monitoring en rapportage van klimaatacties in Suriname mogelijk moeten maken.

Volgens minister Dasai is de overgang naar een koolstofarme en klimaatbestendige economie een van de cruciale hervormingen die wereldwijd, inclusief Suriname, door klimaatveranderingen worden opgelegd. Hij benadrukte dat deze overgang gepaard gaat met vernieuwde technologieën, capaciteitsopbouw en substantiële startkapitalen.

Met 93 procent bosbedekking en zoetwaterreservoirs die tot de grootste ter wereld behoren, draagt Suriname een indrukwekkende natuurlijke rijkdom. Minister Dasai onderstreepte de verantwoordelijkheid van het land om een duurzaam en verantwoord milieubeleid te voeren, versterkt door de kwetsbaarheid van de bevolking voor de gevolgen van klimaatverandering. Meer dan 90 procent van de bevolking woont in kustgebieden of laaggelegen gebieden, waardoor zij bijzonder vatbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Het ministerie van ROM verbindt zich volgens minister Dasai aan duurzaam beheer en behoud van een gezond milieu, inclusief vitale ecosystemen, in balans met het sociaaleconomisch welzijn van de huidige en toekomstige generaties. Om deze doelen te bereiken, wordt extra aandacht besteed aan institutionele versterking, bevordering en consolidatie van partnerschappen, het vergroten van milieubewustzijn, integraal milieumanagement, versterking van wet- en regelgeving en mobilisatie van kapitaal.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname op weg naar duurzame economische transformatie volgens ROM-minister Dasai