donderdag 21 september 2023
27.2 C
Paramaribo
14.8 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname op Internationale Arbeidsconferentie

lees ook ...

Samenwerking diensten leidt tot succesvolle Simulatie Resili...

De afsluitende simulatie van het "Building Resilience Project in Vulnerable Communities", dat in februari van start ging, vond plaats op vrijdag 15 september. Tijdens deze simulatie werden de deelneme...

De 111de Internationale Arbeidsconferentie (ILC) in Genève, Zwitserland startte op 05 juni en duurt tot 16 juni 2023. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, heeft het belang van sociale rechtvaardigheid en Decent Work tijdens zijn spreekbeurt op de conferentie benadrukt.

Suriname is op de conferentie van de ILC aanwezig met een kleine delegatie onder leiding van minister Mac Andrew. Vandaag, dinsdag 13 juni 2023, zei de bewindsman tijdens zijn presentatie dat de regering ervan overtuigd is dat Decent Work absoluut noodzakelijk is voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in Suriname en dat universele en duurzame vrede alleen kan worden gegarandeerd als deze is gebaseerd op sociale rechtvaardigheid.

De minister deelde zijn gehoor mee dat het derde ILO Decent Work Country Programma Suriname (DWCP SU III) dat wordt uitgevoerd over de periode 2023-2026, het belangrijkste middel is om decent work voor iedereen in het land te stimuleren en om sociale rechtvaardigheid in Suriname te bereiken. Het derde DWCP heeft, naar zijn zeggen, daarom een sterke focus op werkgelegenheid, inzetbaarheid, rechtvaardige transitie, gelijke kansen en sociale dialoog.

Voorts legt het programma de nadruk op kwetsbare groepen en de overgang van de informele naar de formele sector. Decent Work is gebaseerd op 04 pilaren: creatie van banen, arbeidsrechten, sociale bescherming en sociale dialoog. Op het gebied van de werkgelegenheid benadrukte Mac Andrew de recente instelling van de commissie Ondernemerschap en Werkgelegenheid voor het Binnenland.

Verder memoreerde hij als maatregelen op weg naar meer Decent Work en sociale rechtvaardigheid, de certificering van 24 junior arbeidsinspecteurs eerder deze maand, het organiseren van verschillende sensibiliserings-sessies over de arbeidswetgeving, de inwerkingtreding van de nieuwe wetten over gelijke behandeling en geweld en seksuele intimidatie in oktober 2022, de oprichting van de Commissie Inclusieve Arbeidsmarkt en de eerste historische uitkeringen van het ouderschapsverlof door het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof in mei 2023.

De minister ondersteunde de roep van de nieuwe directeur-generaal, de heer Gilbert Houngbo voor een ‘Global Coalition for Social Justice’.
Minister Mac Andrew haalde ook aan de hoge bosbedekking en ontbossing van Suriname en het feit dat het land behoort tot de 3 koolstof-negatieve landen in de wereld. Hij zei dat Suriname toch nog kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, met name zeespiegelstijging.

Hij onderkende het belang van de duurzame sociaal rechtvaardige milieutransitie. Fatsoenlijke groene banen en nieuwe technologieën spelen volgens hem daarin een belangrijke rol. In dit kader memoreerde de minister het IDB-project getiteld ‘Labour Market Alignment with New Industries’. Concluderend stelde de minister dat hij uitkijkt naar de aanbeveling over ‘quality apprenticeships’ (kwalitatieve on the job trainingen/ werk-gebaseerd leren) die aan het einde van de conferentie zal worden aangenomen.

Deze zullen gebruikt worden om een gestructureerd systeem van werk-gebaseerd leren in Suriname in te voeren. In de marges van de conferentie had de Surinaamse delegatie een gesprek met de ILO-expert Dragan Radic over groene banen en over het Centrum voor Innovatie en Productiviteit. Ook was er overleg met functionarissen van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid van Argentinië met het oog op een intensivering van een samenwerking middels een ‘letter of intent’.

De samenwerkingsgebieden zijn ruim en omvatten alle beleidsgebieden betreffende arbeid. De Surinaamse delegatie bestond uit: NMinister Mac Andrew, Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken op het ministerie, tevens voorzitter van de Nationale Commissie Decent Work en Jerrel Mac-Intosh van Ravaksur (De Moederbond).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname op Internationale Arbeidsconferentie