dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(3)

Suriname ontvangt overtollige medicijnen uit Nederland

lees ook ...

Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname

Stichting Democratie en Media (SDM) in Amsterdam heeft door tussenkomst van Nederlandse journalisten met ervaring in Suriname besloten een fonds voor financiële steun aan journalisten in Suriname op t...

De minister van Volksgezondheid Drs. Amar Ramadhin, mocht op 24 november een grote voorraad ongebruikte Nederlandse medicijnen in ontvangst nemen. De medicijnen zijn afkomstig van ziekenhuizen, zorginstellingen en inwoners uit de gemeente Breda en zijn bestemd voor onze ziekenhuizen in Suriname. De medicijnen werden ingezameld door Logistics Community Brabant (LCB) en het Rode Kruis Midden- en West-Brabant om medicijnverspilling tegen te gaan. LCB is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences.

Suriname kampt  al enige tijd met schaarste aan medicamenten, waardoor elke geschenkzending van bruikbare en goed gecontroleerde geneesmiddelen, welkom is. Veel van deze medicijnen zijn in Nederland overtollig, terwijl ze nog heel goed bruikbaar zijn. In Nederland wordt jaarlijks 20% van de voorgeschreven medicatie niet gebruikt wat gelijk staat aan  honderden miljoenen euro’s per jaar. Deze overtollige medicatie mag ingeleverd worden bij de apotheek of milieustraat.

In samenwerking met o.a. de gemeente Breda is LCB  in 2020 gestart met een project om deze verspilling tegen te gaan. In het onderzoekscentrum, opgezet door Breda University of Applied Sciences, Rode Kruis Midden- en West-Brabant en LCB, werd al snel duidelijk dat een groot deel van de ingeleverde en nog verpakte medicijnen ruim binnen de vervaldatum zaten waardoor een ander er nog veilig gebruik van kan maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname ontvangt overtollige medicijnen uit Nederland