donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname ontvangt onmiddellijke steun van US$53 miljoen na IMF-review

lees ook ...

Surinam Airways breidt route netwerk uit naar Barbados en Gu...

Als onderdeel van het voortdurende herstel van Surinam Airways en de ambitie om het route netwerk verder uit te breiden, heeft een kleine delegatie van Surinam Airways afgelopen dinsdag een bezoek geb...

Na meer dan een jaar van intense onderhandelingen en het nastreven van nieuwe doelen, heeft Suriname de goedkeuring van de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verkregen. De raad heeft met succes de derde evaluatie afgerond binnen het kader van de Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname. Leiderschap, een gedegen programma voor hervorming, stabiliteit en vooruitgang hebben hieraan bijgedragen, waarmee een stevig fundament wordt gelegd voor economisch herstel en koopkracht.

Direct na de goedkeuring prees Afonso Bevilaqua, de uitvoerend directeur van het IMF, Suriname tijdens een telefonisch gesprek met minister Raghoebarsing. Hij loofde de moed en vastberadenheid van zowel de regering als het volk van Suriname om de genomen maatregelen te steunen. “Deze inspanningen hebben tot aanzienlijke vooruitgang geleid,” aldus de IMF-functionaris. Bevilaqua benadrukte het belang van het voortzetten van deze inspanningen om het stevige fundament verder te versterken.

President Chandrikapersad Santokhi benadrukte de noodzaak van de hervormingen. “We hebben laten zien dat we met strikte discipline en goed bestuur resultaten aan het IMF kunnen presenteren. Waar andere landen aarzelen, tonen wij als land moed en leiderschap,” aldus het staatshoofd. Volgens de IMF-beoordeling gaat het de goede kant op en is de inzet van de Surinaamse autoriteiten duidelijk zichtbaar in het streven naar macro-economische stabiliteit en begrotingsdiscipline.

Het rapport wijst uit dat de Surinaamse economie stabiliseert en dat de druk op de wisselkoersen nu afneemt. Hoewel de inflatie nog steeds hoog is, vertoont deze een dalende trend. De bestuursraad van het IMF heeft de derde evaluatie van de Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond, waardoor een onmiddellijke uitbetaling van SDR 39,4 miljoen (ongeveer US$ 53 miljoen) mogelijk is, waarvan SDR 25,6 miljoen bestemd is voor begrotingssteun (SDR = Special Drawing Right).

Het handhaven van begrotingen op korte termijn en het beschermen van kwetsbare groepen in de samenleving hebben prioriteit. Daarnaast moet er worden gewerkt aan investeringen die de groei bevorderen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname ontvangt onmiddellijke steun van US$53 miljoen na IMF-review