zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname ontvangt medisch apparatuur van Japan

lees ook ...

Ministers benadrukken belang van gezonde leefstijl op Wereld...

Ter gelegenheid van World Health Day op zondag 7 april 2024, organiseerde het ministerie van Volksgezondheid samen met diverse partners een gezondheidsdag, dit jaar onder het thema "My Health, My Righ...

Suriname heeft medisch apparatuur ter verbetering van het gezondheidszorgsysteem en de strijd tegen Covid-19 ontvangen van Japan. Naast Suriname hebben ook Trinidad & Tobago, Guyana en Belize apparatuur gekregen ter waarde van US$ 4,8 miljoen. De schenkingsovereenkomst hiertoe is getekend te Costa Rica, tussen de regering van Japan en de United Nations Office for Project Services (UNOPS).

Suriname is in aanmerking gekomen voor circa USD 1 miljoen, waarbij negen zorginstellingen in geheel Suriname voorzien zullen worden van medisch apparatuur. De uitvoering van dit project heeft plaatsgevonden door het UNOPS in nauwe samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en is anno maart 2022 in vergevorderd stadium.

Het Atjoni Ziekenhuis, Regionaal Ziekenhuis Wanica, Mungra Medisch Centrum, ‘s Lands Hospitaal, Academisch Ziekenhuis, Sint Vincentius Ziekenhuis, Diakonessenhuis, de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending zijn in aanmerking gekomen voor diverse medische apparaten. Het gaat hierbij om de levering van 2 mobiele röntgenapparaten, 61 infuuspompen, 40 perfusiepompen, 15 transportmonitoren met trolleys en 5 bloedgas analysatoren.

Een deel van de medisch apparatuur is reeds gearriveerd in Suriname en in de komende weken wordt de rest verwacht. Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor installatie in de toegewezen instellingen, en training van functionarissen in het gebruik van de diverse apparaten. In april zal de formele overdracht van alle apparatuur plaatsvinden door de Japanse regering aan de regering van Suriname, dit met ondersteuning van het UNOPS en het ministerie van Volksgezondheid.

UNOPS is belast met de procurement van deze schenkingsovereenkomst aan essentiële medische apparatuur en medische benodigdheden om response van deze landen in de strijd tegen Covid-19 te verbeteren. Door deze ondersteuning zullen de ongeveer 3.2 miljoen inwoners van deze landen gebruik kunnen maken van een verbetert gezondheidszorgsysteem. De Covid-19-pandemie heeft op elk van bovengenoemde landen een ander effect gehad, maar heeft wel gelijktijdig het belang voor het versterken van het publieke gezondheidszorgsysteem laten zien.

Suriname en Japan werken samen op diverse gebieden, waaronder visserij, klimaat, rampenbeheersing, volksgezondheid, capaciteitsopbouw, energie en gemeenschapsontwikkeling, op zowel bilateraal, multilateraal en bi-regionaal niveau. De diplomatieke betrekkingen dateren van 1976, meer dan 45 jaar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname ontvangt medisch apparatuur van Japan