dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname ontvangt 10.000 doses Moderna-vaccin

lees ook ...

Lijk en auto vermiste Ritfeld Silvien gevonden

De politie heeft na verkregen informatie maandagavond een lijk gevonden aan de Afobakkaweg ter hoogte van de afslag naar Powakka. Het vermoeden bestaat dat het gaat om de vermiste 63-jarige Silvien Ri...

In Suriname zijn woensdag 10.000 doses Moderna-vaccins per vliegtuig aangekomen. De geleverde vaccins zijn onderdeel van het steunpakket, dat Nederland aan Suriname geeft in de strijd tegen Covid-19. Het ministerie van Volksgezondheid had een hulpverzoek ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn (VSW) voor het beschikbaar stellen van Moderna-vaccins voor specifieke doelgroepen, met zwangere vrouwen als voornaamste groep.

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In Nederland adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Moderna is een mRNA-vaccin met een bijzonder goede beschermingsgraad.

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, benadrukt dat het verzoek is ingewilligd na heel veel voorbereidend werk. “Wij hebben advies gekregen van de medische vakgroep gynaecologie om zoveel mogelijk zwangere vrouwen te vaccineren, vooral zij die boven de 30 jaar zijn en ook degenen die een risicofactor hebben. Er wordt door medisch deskundigen overal in de wereld geadviseerd om een mRNA-vaccin te gebruiken voor zwangere vrouwen. Er is genoeg data en de statistieken zijn positief,” aldus de directeur.

Het Moderna-vaccin zal ingezet worden op specifieke indicaties. Zwangerschap is een van de indicaties, maar ook kankerpatiënten die een chemotherapie ondergaan zullen met dit mRNA-vaccin ingeënt worden. Er is aan de technische adviescommissie gevraagd welke specifieke risicogroepen nog het Moderna-vaccin mogen ontvangen.

De directeur Volksgezondheid benadrukt dat er voldoende AstraZeneca en Sinopharm-vaccins zijn voor de hele populatie. “Elk vaccin dat goedgekeurd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is goed. Wij moeten zoveel mogelijk Surinamers inenten om de kans op ernstige ziekte en mortaliteit te verkleinen,” zegt directeur Gajadhar Sukul.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname ontvangt 10.000 doses Moderna-vaccin