vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname onderneemt actie voor uitbanning massavernietigingswapens

lees ook ...

Baarmoederhalskanker nog steeds belangrijke doodsoorzaak ond...

Januari is Baarmoederhalskanker Bewustwordingsmaand met als doel om het bewustzijn over dit type kanker en HPV-vaccinatie te vergroten. Dit jaar wordt gefocust op het beëindigen van baarmoederhalskank...

De uitbanning van massavernietigingswapens moet bijdragen tot een veiligere wereld. Er worden op dit moment acties ondernomen door Suriname om te komen tot volledige uitbanning van alle vormen van massavernietigingswapens (nucleaire, biologische en chemische wapens), die voor heel veel schade in de wereld kunnen zorgen. Met behulp van de OPCW is de nationale implementatiewet op het Chemisch Wapenverdrag reeds geformuleerd en ligt nu bij De Nationale Assemblee (DNA) ter goedkeuring.

Het Bureau Internationale Betrekkingen van het ministerie van Defensie in samenwerking met de UNLIREC en UNODA organiseerde op 16 en 17 maart een workshop met relevante stakeholders om ook het proces van het ontwikkelen van de nationale wetgeving op het Biologisch Wapenverdrag (BWC) op gang te brengen.

“Wij moeten bijdragen tot een veiligere wereld.” Dit zei Defensieminister Krishna Mathoera bij de opening. Wat er in de wereld om ons heen gebeurt, heeft direct gevolgen voor onze eigen veiligheid en voor onze welvaart. De uitbanning van massavernietigingswapens zal daarom niet alleen een veiligere omgeving creëren voor de huidige, maar ook de volgende generaties. In totaal hebben 20 functionarissen van verschillende overheidsinstellingen aan deze workshop geparticipeerd.

Deze conventie bestaat volgens Alex Lampalzer, deputy chief van de Biological Weapons Convention Implementation Support Unit, dit jaar precies 50 jaar. Suriname is partij bij allerhande verdragen die allen te maken met het tegengaan van het gebruik van massavernietigingswapens en hun bestanddelen.

Het Biologisch Wapenverdrag heeft betrekking op virussen of bacteriën van ziekten die in laboratoria worden bewaard die in de regel zijn uitgeroeid. Dit voor wetenschappelijke doeleinden. Zo zijn er bijvoorbeeld samples bewaard van de levensgevaarlijke small pocks en ebola. Echter kunnen landen of kwaadwilligen deze virussen ook gebruiken als wapen. Het is van belang dat wij dit middels regelgeving proberen te voorkomen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname onderneemt actie voor uitbanning massavernietigingswapens