maandag 25 september 2023
26.8 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname onderhandelt met China over openstaande schuld

lees ook ...

Fonds voor journalistiek in Suriname biedt onderzoeksmogelij...

Vanaf 15 september heeft de senior journalist Roy Khemradj de Stichting Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname (SSJS) in het leven geroepen. Dit door openstelling van de website www. Fonds- ...

Na het afsluiten van een Staff Level Agreement (SLA) met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het principeakkoord met de Oppenheimer bondholders en de herschikking met de Republiek India, is de schuld bij de Volksrepubliek China de enige die nog openstaat voor Suriname. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft verklaard dat hij er vertrouwen in heeft dat ook met China overeenstemming bereikt kan worden. 

De regering heeft deze week een herschikkingsovereenkomst van ongeveer $39 miljoen met de Republiek India bereikt. Het bedrag dat aan China moet worden terugbetaald, is met US$ 537 miljoen aanzienlijk hoger. Minister Raghoebarsing benadrukt dat Suriname constructieve gesprekken voert met China. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) speelt een belangrijke rol in de dialoog met het Aziatische land.

Daarnaast hebben er ook op het hoogste politieke niveau inspanningen plaatsgevonden om de onderhandelingen vlot te trekken. President Chandrikapersad Santokhi was oorspronkelijk van plan om in november vorig jaar de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten tijdens de G-20-top in Indonesië. In plaats daarvan reisde minister Albert Ramdin van BIBIS af, die eveneens een cruciale rol heeft gespeeld.

De Surinaamse regering heeft inmiddels een ondersteunende brief van China ontvangen. Minister Raghoebarsing merkt op dat hoewel het nog niet het volledige engagement is dat ze graag zouden willen, hij gelooft dat China bereid is om mee te denken en tot een oplossing te komen voor deze kwestie. Hij beschouwt China als een goede partner en benadrukt dat het bereiken van een herschikking ook nieuwe mogelijkheden biedt voor zakendoen met China.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname onderhandelt met China over openstaande schuld