zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname neemt deel aan de EU-CELAC Summit 2023

lees ook ...

Suriname ontvangt onmiddellijke steun van US$53 miljoen na I...

Na meer dan een jaar van intense onderhandelingen en het nastreven van nieuwe doelen, heeft Suriname de goedkeuring van de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verkregen. De raad h...

President Chandrikapersad Santokhi is op zaterdag 15 juli 2023 aan het hoofd van een delegatie naar Brussel vertrokken om deel te nemen aan een bijeenkomst van de EU-CELAC Summit 2023 op 17 en 18 juli aanstaande in Brussel, België. Aan deze summit nemen de staatshoofden en regeringsleiders van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) met hun ambtgenoten van de Europese Unie (EU) deel.

Het is na meer dan acht jaar dat de hoogste politieke functionarissen van beide regio’s elkaar in dit verband ontmoeten. President Santokhi zal van de gelegenheid gebruikmaken om met andere staatshoofden te praten. Voor dinsdag staat er een ontmoeting gepland met het Franse staatshoofd Emmanuel Macron, waarbij er over de bilaterale samenwerking en globale vraagstukken gesproken zal worden. Verder staan er ook gesprekken met de Nederlandse premier Mark Rutte en premier Jan Jambon van Vlaanderen op de agenda alsook een vervolggesprek met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die recentelijk op bezoek is geweest in Suriname.

Hiernaast zullen er ook bilaterale ontmoetingen op ministerieel niveau plaatsvinden tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken met onder meer zijn Mexicaanse en Ecuadoriaanse collega’s. Minister Ramdin merkte op dat alle regeringsleiders uit beide regio’s op de top aanwezig zullen zijn. “Dat geeft aan dat er tussen de EU en CELAC behoefte is om van gedachten te wisselen over een aantal zaken.” Als voorbereiding op dit moment zijn er twee tot drie meetings geweest, waarbij er tijdens het CELAC-voorzitterschap van Argentinië op ministerieel niveau is gesproken over de issues die op de agenda geplaatst. “Deze issues zullen nu op het hoogste politieke niveau besproken worden’, zei de bewindsman.

Klimaatverandering zou de meest prioriteit hebben. In Brussel zal onder meer worden nagegaan welke mogelijkheden er zijn voor compensatie aan landen die te lijden hebben onder uitstoot door de Europese landen. Verder staan er onderwerpen als handel en investeringen, duurzame ontwikkeling en de politieke situatie in de wereld op de agenda. Migratie en veiligheid zijn ook agendapunten.

De aanwezige staatshoofden en regeringsleiders zullen de gelegenheid hebben om presentaties te doen. President Santokhi zal zich focussen op handel, investeringen en duurzame ontwikkeling, terwijl de overige leiders van het Caribisch gebied zich zullen richten op klimaatverandering, voedselveiligheid en -zekerheid alsook energieveiligheid en -zekerheid.

Minister Ramdin benadrukte dat de ontmoeting strategisch van belang is, omdat de EU en CELAC twee grote economische blokken zijn. De CELAC alleen representeert meer dan anderhalf miljard mensen. “Een nauwe samenwerking kan voordelen opleveren voor beide regio’s.” Minister Ramdin wijst op de bewegingen in de wereld, waarbij landen elkaar opzoeken en blokken vormen. Over de EU-CELAC zegt de bewindsman: “Het gaat om een samenwerking die een economisch handels- en investeringsblok kan worden. Er zal daarom intensief gediscussieerd worden hoe de samenwerking te versterken.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname neemt deel aan de EU-CELAC Summit 2023