maandag 11 december 2023
24.4 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname naar Bali voor G-20 summit als voorzitter Caricom

lees ook ...

Suriname december 2023, spannend en treurig

Over anderhalf jaar organiseert Suriname weer verkiezingen en het wordt spannend want mensen met een strafblad mogen zich niet meer kandidaat stellen als (vice)president, minister of assembleelid, vol...

Suriname is uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de G20-summit van november dit jaar in Bali, Indonesië, met als thema ‘Recover Together, Recover Stronger and Be More Sustainable’. De negentien landen en de Europese Unie waaruit G20 bestaat beslaan ruim tachtig procent van het wereldwijde bruto nationaal product. Dit is ruim 75 procent van de wereldhandel, waaronder de EU. Alles bij elkaar gaat het hier om twee derde van de wereldbevolking.

Vanaf November 2021 is Indonesië voorzitter van deze organisatie. “Indonesië zal zijn best doen om deze G20 zo inclusief mogelijk te organiseren met aandacht voor de verschillende uitdagingen van aparte groepen die ook in de marge zullen worden bediscussieerd”, aldus Julang Pujianto, ambassadeur van Indonesië in Suriname. Werkgroepen van vrouwen, jongeren en klimaatverandering zullen worden meegenomen.

De meeting in Courtyard by Marriott was bedoeld om de doelen van Indonesië als voorzitter van de G20 te voor te houden aan belanghebbende zakenlieden, diplomaten en media.

Pajianto: “Ik ga niet pretenderen het antwoord te kennen, maar de president van Indonesië heeft gelobbyd bij Ukraïne om aanwezig te zijn en zal dat ook bij Rusland doen. Misschien kan de summit bij aanwezigheid van beide landen een positieve draai geven aan deze situatie,” zei de Indonesische ambassadeur op de vraag naar hoe zij denken bij te dragen aan de vrede tijdens de summit.

Discussiepunten op de agenda in Bali zijn, digitale en economische transformatie, een wereldwijd gezondheidssysteem, duurzame energietransitie, alsook digitale en economische transformatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname naar Bali voor G-20 summit als voorzitter Caricom