zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
4
(1)

Suriname naar 14e Charles town Marronfestival en conferentie in Jamaica

lees ook ...

Kom na ini, nyan en dringi nanga dem di deh keba 

Joel Martinus, alias Bordo of Money hond, zit in een gevangenis in Brazilië en wacht om uitgeleverd te worden. Hij ervaart de consequenties van zijn daden.  Wordt hij uitgeleverd aan Frankrijk, dan za...

Vanaf 21 tot en met 25 juni is Suriname deelnemer aan de culturele ceremonieen en de conferentie van het veertiende Charlestown Maroon festival. Onder leiding van Ruben Ravenberg (Msc.) die ook een inleiding verzorgt, wordt door de Marron-, lees Aucaanse delegatie van Suriname ook culturele presentaties gedaan.

You Tube beelden

Vanuit YouTube beelden van  de eerder gehouden Marronfestivals, in elk van de vier Marron dorpen van Jamaica is te zien, dat het lijkt het op een heuvelachtig Para. Geen ondoordringbaar bos, maar een buitenplaats (boiti), met wat zelfvoorzienende landbouw, waarin vooral lange, slanke mensen, duidelijk van Afrikaans gemengd ras wonen. Hun traditionele podiumkleding is bescheiden en bedekkend. De vrouwen loszittende jurken met African print en ef katoen, de mannen, losse katoenen broeken en heuplange hemden opgemaakt met African print, zonder prodo verder. De traditionele muziek: een drumensemble van zeker zes drummers, een zanger en prachtig voetenwerk van de dansers.

Pas bij de inheemse rituelen en de healingplechtigheid waren er inheemsen die dansten in feestkleding met franjes en kraaltjes en maraca zoals we die hier in Su kennen.  Ook Jamaicaanse inheemsen zijn nauwelijks als zodanig herkenbaar, want eveneens gemengd. Op  het nu al 14 jaar gehouden Indigenous Maroon festival participeert de inheemse stam de Taino eveneens. Ze hebben een jonge chief (dorpshoofd) die ook elk jaar een lezing houdt. Bij de conferentie staat de inleider op een podium en het publiek staat in de openlucht.

Zonnefeest (Taino Soltice Celebration)

Op de langste dag van het jaar begint het festival. Op 21 juni wordt door verschillende inheemse stammen van Zuid Amerika en het Caraibisch gebied het feest ter ere van de zon gevierd. Zo ook door de Taino van Jamaica. Het Marron festival begint met het Inheemse zonnefeest. Er is een verbondenheid en een respect tussen Marrons en inheemsen, die eerder dan hun zwarte broeders naar de bergen en ondoordringbare wouden vluchtten uit de slavernij van de blanken. De Taino-inheemsen hebben de Marrons ook opgevangen, dus assistentie verleend in hun overleving in het woud en de bergen van Jamaica, vandaar.

Dit Jamaicaanse traditionele inheemse zonnefeest wordt op precies dezelfde uren gevierd als de inheemsen in Mexico, Peru, Ecuador en Columbia . Het zonnefeest is een plechtig feest ter ere van ‘de  voedende levenskracht en energie waarmee de zon onze planten en voeding laat groeien’. Het is ter ere van de mannelijke Taino spirit van vruchtbaarheid. Op deze Soltice, de langste dag van het jaar wordt onder traditionele zang, dans en drums, ook voeding en drank in een groot, heilig vuur geofferd  aan de zon.

Sankofa

Het thema van het 14de Marronfestival is : Sankofa en het helen van de Inheemse Marron stammen, hun land en hun cultuur. Sankofa wordt gesymboliseerd door een vogel die achteruit kijkt. De achteruit-kijkende vogel  is al eeuwen in West Afrika in gebruik als motief op stoffen en houtsnijwerk. Sankofa is namelijk een geheel van ideen, een methode met praktijken die uitnodigen tot het kennen en gebruiken van wijsheid van de voorouders voor een duurzame toekomst. Afkomstig van de Akanstam uit West Afrika erkent het de verbanden tussen verleden, heden en toekomst. De conferentie is ook via Zoom te volgen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meest gelezen

HomeBuitenlandSuriname naar 14e Charles town Marronfestival en conferentie in Jamaica