zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname moet goede naam organisatie verkiezingen hoog houden

lees ook ...

Regering kiest lokale aanpak voor goedkopere basisbenodigdhe...

De regering-Santokhi heeft haar inzet voor het verbeteren van de toegankelijkheid van basisgoederen aangekondigd met het lanceren van het project 'Basisgoederen tegen Betaalbare Prijzen'. President Ch...

“Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam als het gaat om de organisatie van verkiezingen. Het hoog houden daarvan is van eminent belang voor ons allen. Constructieve en optimale samenwerking met alle verkiezingsstakeholders is daarbij essentieel,” concludeert de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Samseerali Sheikh-Alibaks. Hij zei dit bij de overhandiging van het jaarverslag van het OKB aan parlementsvoorzitter Marinus Bee.

Eerder heeft het OKB het verslag ook overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Hiermee is voldaan aan een wettelijk voorschrift, zegt Sheikh-Alibaks.
Dit jaarverslag is tevens bedoeld om in compliance te zijn met die wettelijke bepaling. De OKB-Voorzitter stelt dat het parlement ingelicht is over het fungeren van het OKB.

Daarnaast is er belangrijke informatie uitgewisseld en de uitgestippelde werkzaamheden van het OKB kort besproken. Het OKB is een grondwettelijk orgaan. Haar instelling is geschied bij de Kiesregeling. Het OKB houdt toezicht op de algemene, vrije en geheime verkiezingen en stelt de uitslag van de verkiezingen voor de samenleving bindend vast. “Het werk gaat gedurende de periode tussen twee nationale verkiezingen gewoon door”, zegt de OKB-voorzitter.

Volgens Alibaks gaat het jaarverslag ook over de werkzaamheden die verricht zijn in het dienstjaar 2021. In deze periode heeft het OKB significante werkzaamheden verricht. Hij noemde op het houden van toezicht op postelectorale projecten die uitgevoerd zijn of nog in uitvoering zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken, het uitvoeren van controles op het kiezersregister, het trainen van het OKB-team, participeren in virtuele trainingen, workshops en summits die georganiseerd zijn door internationale organisaties en het deelnemen aan waarnemersmissies in de verkiezingen van andere landen.

De Commissie Wetgeving van het OKB is in 2021 ook gestart met het doorlichten en evalueren van de verkiezingswetgeving. Na afronding zullen de uitkomsten daarvan met aanbevelingen worden voorgelegd aan de Regering en de DNA. Deze commissie heeft verder een onderzoek gestart over drietal verkiezingsgerelateerde onderwerpen. Zo ook heeft de Commissie CBB van het OKB het voorwerk reeds verricht om haar on-site controlewerkzaamheden op een effectieve wijze te kunnen verrichten op de diverse afdelingen en wijkkantoren van het CBB.

In 2021 heeft zij slechts beperkt die controles kunnen uitvoeren vanwege de Covid-19. Ondanks stagnaties te wijten aan de Covid-19-pandemie heeft het OKB haar werk voortgezet en een aantal belangrijke zaken gerealiseerd. Ingevolge artikel 2 lid 6 sub a van de Kiesregeling brengt het OKB haar jaarverslag uit aan de regering en De Nationale Assemblee.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname moet goede naam organisatie verkiezingen hoog houden