Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname heeft mensenrechten nog niet op orde

Geplaatst

op

door

De mensenrechten in Suriname zijn nog niet volledig op orde. Hierdoor is de regering nog niet gereed om het internationaal verdrag tegen alle vormen van mensonterende handelingen (convention against torture) goed te keuren.

Wanneer een land dit verdrag tekent verplicht het zichzelf dat er word toegezien op het naleven van mensenrechten en het bestrijden en voorkomen van inbreuk hierop. Vorige week, toen minister van Dijk-Silos, de LGBT werkgroep van start liet gaan werd nogmaals duidelijk dat Suriname nog niet voldoet aan deze eisen. Het feit dat deze werkgroep, die voor tolerantie en tegen discriminatie van LGBT’ers is, nodig is is een teken hiervan.

Een ander voorbeeld waarop de minister van politie en justitie wees is dat van de mensonterende situatie van gedetineerden. Bij een recent voorval is een weerloze gedetineerde door drie penitentiaire ambtenaren geboeid mishandeld. Ze heeft hierbij niet vermeld om welke gevangenis dit ging, maar ze heeft wel direct opdracht gegeven om de gevangene uit de isoleer te halen en naar het ziekenhuis over te laten brengen. “Het schijnt schering en inslag te zijn. We kletsen allemaal met onze grote mond dat we mensenrechten waarborgen, maar we vertrappen het echt met de voeten”, zegt Jennifer van Dijk-Silos. Ze concludeerde dat Suriname met de huidige realiteit nog lang niet gereed is om het verdrag te ratificeren.

De minister liet weten dat de betreffende gevangenis zeker nog van haar zal horen. “Ik zal niet dulden dat mensenrechten geschonden worden terwijl we niets doen.” Van Dijk-Silos zei dat met het aanstellen van de werkgroep voor LGBT’ers al een goed begin word gemaakt voor het beschermen en waarborgen van mensenrechten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Agrarisch bedrijf Nationaal Leger getraind in gebruik pesticiden

Geplaatst

op

door

Personeel van het agrarisch bedrijf Nationaal Leger (NL) is getraind in het verantwoord gebruik van pesticiden. Deze training, op het agrarisch bedrijf van NL te Von Freyburg in het district Saramacca, is verzorgd door de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Er is gekeken naar de manier waarop manschappen zichzelf en naaste omgeving kunnen beschermen tegen de nadelige effecten van pesticiden. Aan de manschappen is gepresenteerd wat er allemaal kan gebeuren bij het onbeschermd toedienen van pesticiden. Ondanks niet alle gevolgen direct zichtbaar zijn, komt het in sommige gevallen pas na enige tijd aan het licht. Met de manschappen is de manier van hoe te meten en hoeveel spuitvloeistof wordt gebruikt in de praktijk, uitgevoerd.

Door de leidinggevende ter plekke is aangegeven, dat het Nationaal Leger het boegbeeld moet zijn van hoe producten op een verantwoorde wijze worden geteeld. Het kan en dat moet met dit bedrijf waar gemaakt kunnen worden.

LVV-minister Rabindre Parmessar heeft de afdeling Bestrijdingsmiddelen het veld in gestuurd, om zoveel als mogelijk de samenleving te informeren over het verantwoord gebruik van pesticiden. Het ministerie wil hiermee de samenleving erop attenderen, om over te gaan tot het consumeren van veilig geteeld voedsel.

Lees verder

Suriname

Startsein bouw 200 woningen te Richelieu gegeven

Geplaatst

op

door

Er wordt steeds meer gebouwd in het district Commewijne. Te Richelieu is het startsein gegeven voor de bouw van 200 woningen. Dit is de eerste fase, want er zullen meer huizen verrijzen. “Men had geen geloof in dit woningbouwproject. Mensen vroegen hun geld terug, maar je ziet het resultaat vandaag. Er wordt een aanvang gemaakt”, zegt gewezen districtscommissaris van Commewijne Remy Pollack.  Hij is zelf initiatiefnemer van het project Housing District Commewijne.

Rajiv Ramsahai, die het district in het parlement vertegenwoordigt, zegt dat president Desiré Bouterse er alles aan doet om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Hij is ervan overtuigd, dat de regering zekerheid biedt aan de samenleving en heeft aangegeven dat momenteel in De Nationale Assemblée de wet Woningbouwfonds wordt behandeld.

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne, zegt dat er weer een startsein voor een ontwikkelingsproject is gegeven in het district. “Dagelijks merken wij dat er bij mensen een behoefte is om een eigen woning te hebben. De regering laat hiermee zien, dat ze er alles aan doet om ervoor te zorgen dat personen in aanmerking kunnen komen. We streven dat dit project binnen niet al te lange tijd operationeel is. Wij moeten blijven werken aan de toekomst van dit district”, stelt de burgervader.  

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt dat een dak boven het hoofd van eminent belang is voor de ontwikkeling van de mens. “Kinderen kunnen beter opgroeien in een vertrouwde omgeving, die voldoet aan de minimale levensstandaarden. Deze regering werkt en we merken dat ze niet alleen werken, maar het samen doen met de gemeenschap.” Naast de woningen worden ook scholen gebouwd. Echter is het de taak van ons allen om dit te onderhouden, benadrukt Chotkan.

Lees verder

Meest gelezen

X