Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname heeft mensenrechten nog niet op orde

Geplaatst

op

De mensenrechten in Suriname zijn nog niet volledig op orde. Hierdoor is de regering nog niet gereed om het internationaal verdrag tegen alle vormen van mensonterende handelingen (convention against torture) goed te keuren.

Wanneer een land dit verdrag tekent verplicht het zichzelf dat er word toegezien op het naleven van mensenrechten en het bestrijden en voorkomen van inbreuk hierop. Vorige week, toen minister van Dijk-Silos, de LGBT werkgroep van start liet gaan werd nogmaals duidelijk dat Suriname nog niet voldoet aan deze eisen. Het feit dat deze werkgroep, die voor tolerantie en tegen discriminatie van LGBT’ers is, nodig is is een teken hiervan.

Een ander voorbeeld waarop de minister van politie en justitie wees is dat van de mensonterende situatie van gedetineerden. Bij een recent voorval is een weerloze gedetineerde door drie penitentiaire ambtenaren geboeid mishandeld. Ze heeft hierbij niet vermeld om welke gevangenis dit ging, maar ze heeft wel direct opdracht gegeven om de gevangene uit de isoleer te halen en naar het ziekenhuis over te laten brengen. “Het schijnt schering en inslag te zijn. We kletsen allemaal met onze grote mond dat we mensenrechten waarborgen, maar we vertrappen het echt met de voeten”, zegt Jennifer van Dijk-Silos. Ze concludeerde dat Suriname met de huidige realiteit nog lang niet gereed is om het verdrag te ratificeren.

De minister liet weten dat de betreffende gevangenis zeker nog van haar zal horen. “Ik zal niet dulden dat mensenrechten geschonden worden terwijl we niets doen.” Van Dijk-Silos zei dat met het aanstellen van de werkgroep voor LGBT’ers al een goed begin word gemaakt voor het beschermen en waarborgen van mensenrechten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen