Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname mag nooit meer in Nederlandse handen vallen

Geplaatst

op

Suriname2

Deze woorden kwamen uit het diepst van het hart van een volk dat niet langer de last van een koloniaal verleden wil meetorsen. Ze klonken tot aan de Lawa, de Tapanahoni en de Marowijne! Ja tot aan onze grensrivieren! Zo werd 40 jaar revolutie op 25 februari 2020 ingeluid.

De wens om Nederlandse bemoeienis voorgoed uit te bannen ligt diep. Dit wordt niet hardop gezegd, maar de verkiezingen van 25 mei 2020 moeten voorkomen dat Nederland weer een vinger in de pap krijgt.

Suriname heeft zijn huiswerk gemaakt. Overal in de wereld heeft ons land diplomatieke betrekkingen. De ‘goodwill’ komt niet alleen van Cuba. De diaspora, onze grootondernemers en de Backlot, ze leveren allemaal hun bijdrage om Suriname door de crisis te helpen.

Maar er is meer : Suriname beschikt over een jonge bevolking met een ongekende potentie! Ons land wordt hard geraakt door de wereldwijde economische crisis. Toch is er hoop, hoop op een betere toekomst. De coronacrisis maakt een ding duidelijk : we moeten door: Strijdbaarder als daarvoor !

Culturu.com – M. Echteld

99 Reacties

99
Reageer op dit artikel

1000
Henna

We zingen sinds jaar en dag opo kondre man ung opo.. te tata moto we sa seti kondre bung. Nu is het .. ung sa seri kondre bung. 45 jaar onafhankelijk en wat heeft Suriname? Alles verpand?.
Ik hou van me land en had het liever anders gezien. Niet onder Nederland beheer..maar eigen kunnen…welke roept en smakt naar jonge slimme Surinaamse mensen Gado na wi fesi mang

Helstone

Geachte; Mijn president de heer Bouterse heeft altijd gezegd dat als je een boom weghaalt ook de wortels moet weghalen anders heb je kans dat het weer gaat groeien. Hiermee bedoel ik de partij VHP en de partij van Santokhi, met vriendelijke groeten.

Twan

Geen enkel party in Suriname is goed bezig met een plan. Het volk pinart. Onder Viniciaan misschien weer wat het beter deed. Want ik zie nu niet echt een leider die het land vooruit kan brengen. Bouterse is het niet gelukt.zijn best gedaan.hij is gekozen dus respect daarvoor. Verder zie ik niet iemand die ik kan zeggen. Yes we can… niemand.

June

Neen , maar als men dit niet serieus aanpakt wordt Suriname een kolonie van China

Mozes

Jou president. Ook mijn president. Maar we moeten kritisch blijven kijken. Niets tegen de man zelf. Maar eerlijk is eerlijk. Moni no de. We no habi paisa. Doekoe no de. We zijn failliet. Of er moet een wonder gebeuren. Er gaat neer geld uit dat er binnen komt. Hoelang gaan we Zo door?nooit meer onder Nederland. Maar doe zaken met Nederland.

Jacobus

Er zijn toch slimme Surinamers die in het buitenland hebben gestudeerd. SRANAN grong e Karl ung. Word tijd dat die mensen terug komen naar Suriname om het land op te bouwen. Mijn oproep is kom terug en bouw het land op. Vooral nu.

Wouter

Het voorbeeld van Indonesië na de oorlog volgen lijkt mij een goed idee. Nooit meer een vreemde mogendheid die de macht in het land heeft.
Een eenheidsstaat die de belangrijkste industriëen subsidieert en controleert zodat de inkomsten naar bedrijven, werknemers en de staat gaan waardoor de reserves weer opgebouwd worden.
Werkgelegenheid en scholing uitbreiden.
Buitenlandse investeerders nooit meer dan 49 %eigenaar van een bedrijf
De verkiezingsuitslag zal het bewijs zijn van het vertrouwen in de democratie.

Stella

Chinezen hebben al geïnvesteerd in hun voordeel. Wat ze in Su verdienen investeren ze in hun eigen land.Suriname heeft niks bereikt na de onafhankelijkheid. Misschien zal de olievondst een uitkomst bieden.?

Johnny

Pfff failed state…

Bakraboi

Eens, maar wil Suriname wel een kolonie worden van China? (hout) Of van Brazilië? (goud). Of overgeleverd blijven aan veroordeelde regerings-moordenaars, -drugssmokkelaars en -rovers? Het volk is dom dat op dit soort mensen stemt en verdient niet beter. Op 25 mei zal blijken hoe dom het volk is. Verras ons met het tegendeel. Bouterse c.s. zal het volk alleen nog maar verder bestelen. Het is tragisch dat vele mensen dat niet willen zien omdat zij een fooi krijgen en eten en drinken om op demonstraties te verschijnen. Weten we al waar die USD 106 miljoen zijn gebleven? Ik wel.

Peter

Ja je kan wel net doen of dat Suriname iets was. Maar de Nederlanders hebben het een naam gegeven. De Nederlanders waren er het eerst. Surinamers bestaan niet en als ze bestaan is dat dankzij Nederlanders. Want Surinamers zijn gewoon Afrikanen die onder dwang daarheen gingen. En dan nou roepen wij zijn Surinamers. Trots op je slavernij verleden ofzo?. Waarom word dat dan altijd aangekaart als zijnde verschrikkelijk. Een kolionaal verleden laat me niet lachen.

Glenn

Als su weer onder Nederlandse beheer komt so be it iedereen ziet hoe het nu gaat met land al onze presidenten wat hebben ze nou in al die jaren gedaan kan iemand het vertellen een dikke nee niks Nada noti ze hebben alleen maar hun zakken zitten vullen

Juda

Bidden jullie voor Suriname en vergeven jullie hen die Suriname kapot hebben gemaakt. Nederland nemen we kwalijk dat ze Suriname slecht hebben achter gelaten. En de rest. Onde elkaar stelen.Suriname is beroofd.god vergeef het ze. Suriname is kapot gemaakt. Geplunderd. Maar vergeef
Hij sprak tot hun hart en zei “Wiezonder zonde is werpe de eerste steen.” (Johannes 8:7). Door te zeggen dat alleen iemand die nooit zondigt de eerste steen mocht gooien, benadrukte Jezus het belang van barmhartigheid (genadig zijn en medelijden hebben) en vergeving.

Lodewijk

De domste mensen op aarde lijken surinamers te zijn. De wereld lacht ze uit. Een ezel zelf stoot zich niet 2 maal aan de zelfde steen. zijn surinamers echt zo dom. Rijkdommen werd vroeger door Nederland meegenomen. Nu geven de surinamers alle rijkdommen zelf weg voor een appel en een ei. Vroeger gaven de witte mensen ze kraaltjes en spiegeltjes.. Nu geven ze Suriname 5% van hun eigen grondstoffen de rest word weer weg genomen. Domme dan ezels.

Siew sewnandan

Stelletje ondankbare apen, wat hadden jullie tekort tijdens NL bewind en hoe groot was de staatsschuld??? Ba zoekoe, ba finnie!! Nu lekker verhongeren onder Cuba of slechter.

Nickerieaan

Curaçao is slim. Curaçao heeft geleerd en gezien hoe het Suriname vergaat na de onafhankelijkheid. armoede. Curaçao zijn de bestuurders daar op het eiland zo slim om bij Nederland te blijven horen? Is de onafhankelijkheid niet te vroeg gekomen voor Suriname?

Richard

De onafhankelijkheid is een puur creoolse aangelegenheid geweest. Van mensen die niet weten wat democratie is. Maar wel zoveel mogelijk macht willen hebben, om zonder werken een lekker leven te hebben. Daarom hebben wij het grootste ambtenaren apparaat ter wereld omdat een etnische groep allergisch is voor werken. Sinds 1975 hebben wij meer dan 55 miljard usd gehad. Kijk naar het land, naar de normen en waarden, naar de armoede, naar de economische vooruitzichten. Creoolse leiders, want het kiesstelsel bevoordeelt creolen, waardoor elke idioot met kroeshaar president kan worden, hebben geen enkel benul van opbouwen, kijk naar Afrika. Dus het… Lees verder »

Bert Lock

Nee, dat wil Nederland ook niet. Suriname is een onafhankelijk land. Toch denk ik, dat gezien de door corruptie en wanbeleid ontstane situatie, hulp uit Nederland zeer welkom zou zijn. Nederland zal niet zomaar met een grote zak geld komen. Daar zullen heel strikte voorwaarden aan verbonden zijn. Ze zullen over de schouder van Suriname mee willen kijken of het geld goed besteed wordt. Want laten we daar helder over zijn: daar heeft de door jullie gekozen regering wel een enorme puinhoop van gemaakt.Dan wordt het: Take it or leave it.

Alfons

Haha je laat me lachen Richard.Kroes haar is niet de oorzaak. Ook soemita en lachtsman deelden grond aan de Hindoestanen en Javanen. Wie heeft de meeste grond gejat in Suriname. De meeste dieven zijn hindoestaanse leiders geweest die heel Nickerie en SAramacca hebben verdeeld onder hun mensen dus kom niet met Afrika en kroeshaar. Hondehaar/ gladhaar heeft luizen. Dus liever kroeshaar ipv jou luizenhaar.

Wan pipel

Weet je wat de 5 sterren betekenen in de Surinaamse vlag voor onafhankelijkheid.. en daarna de 5 punten van die ene ster i de Surinaamse vlag. Zoek het op en wie het weet mag het zeggen. Wan pipel.

Henk

Er staat:’De “goodwill” komt niet alleen van Cuba. De diaspora, onze grootondernemers en de Backlot, ze leveren allemaal hun bijdrage om Suriname door de uit de crisis te helpen.’
Wat wel jammer is, is dat de diaspora’s van de Surinaamse overheid geen dubbele nationaliteit mogen bezitten. De Surinaamse overheid zegt namelijk dat de diaspora’s recht hebben op de Surinaamse nationaliteit, pas nadat ze afstand hebben gedaan van hun andere nationaliteit, bijv. van hun Nederlandse nationaliteit.

Kodjo

Wat lult Peter op culturu.com .dit is Surinamers onder elkaar.hou je grote smoel ben je drager van die racistische virus.
Nederlanders waren het eerst laat me niet lachen dommie van de week die Nederlanders hebben die mensen uit Afrika naar su gebracht ver van huis om te verkrachten. En die wittjes wijven dachten dat ze braaf waren.

Margo

RICHARD: Jij vuile judas , was jij het die jesus aan het kruis heeft gespijkerd.
Ik ga niet verdedigen dat we lui zijn want van die beschuldiging komen we nooit meer vanaf. Net zo als jullie er niet vanaf komen dat jullie het in fruit zetten.
En wat is er mis met kroeshaar dus omdat we kroeshaar hebben zijn we idioten.
Behaarde aap elke dag moet je, je lichaam scheren.
Laat jij je billen ook waxen ?zelfs als je een sheet laat is je onderbroek geel.
Wat doe jij in Su moet je niet terug naar je waar je vandaan komt.

Jack

Waarom doet Suriname zo moeilijk dat ze geen dubbele p paspoort geven dat we het land gaan opbouwen. Naar ze willen we de voetballers. Van voetbal ga je niet rijk worden. Weet dat. Weer een les voor de regering . Geef dubbele paspoorten heb je in 1 klap 1 miljoen surimers samen .. kassa. Of denken ze aan de toeristen kaart geld wat binnen komt .. dubbel paspoort hoeft dan geen toeristen kaart meer .. Maar ze brengen veel meer geld euro’s naar Suriname.dus geef ze een dubbel paspoort

Tobi

Peter ‘die witte mensen die de zwarte mensen naar Suriname hebben gebracht om keihard te werken zodat Nederland nu 1 van de rijkste landen ter wereld is is diefstal.moord.verkrachting.. Dat jij trots bent op jou soort zal karma maar oordelen naar een gepaste straf gelijke aan toen …aan diens kinds kinderen inclusief Peter en zijn petertjes..

Jay

Wat een lachwekkende opmerkingen zitten er tussen. Waarom staat er niet in dit artikel: Surinamers sta op. Want een debiel is president geworden en verkracht ons land. En naast hem rennen honden met hun tong uit hun bek. Waarom niet keihard de waarheid. Laat die man en zijn aanhangers oprotten. Een land waar harde werkers hun zweet en tranen hebben gegeven. Dan zitten er een paar oerang oetangs alle bananen op te vreten. En sterker nog, ze verkopen al jullie rijkdom aan het buitenland. No no oe djompe ghi wan pakket. Maar oreng so. Oe grang tjieng ow floekoe yoe.

Sriejo

De jonge Surinamers moeten wel de kans krijgen om het land te besturen. Suriname was nog niet klaar voor onafhankelijkheid maar dankzij Henk Aaron, die dat Nederland beloofd had en miljarden aan een spoorlijn besteed heeft in het binnenland. En ik weet niet waarop de Surinamers trots zijn, zeker hun pindasoep alleen.Geen ene Surinamer doet daadwerkelijk iets voor het land in algemeen en de vooruitgang. Zolang er mensen in Suriname racistische ideeën hebben zal het vooruitgaan. Creolen roepen dat Hindoestanen en Javanen alles gratis hebben gekregen, nou er is een ras die als eerste in de rij staat als dingens… Lees verder »

Bianca

Ik ben liever onder de Nederlandse vlag dan NIET onder de Paarse vlag van de NDP. Ze praten over de witte mensen en hun onderdrukking en discriminatie en leegplundering van ons land. Maar denken zij dat zij het beter doen. Ik vind het erger om door mijn eigen blaka buba onderdrukt en uitgebuit te worden,dan door de blanke ras. De NDP is een verkapte vorm van onafhankelijkheid. Zij hebben die zelfde handelingswijze van de blanke ras overgenomen en verrrijken alleen hun zelf en familie. En dan geven ze kruimels aan degenen die hun partij in stand moet houden. Wie is… Lees verder »

Peter

Kodjo en tobi lees eens goed. Ik ben niks niet trots op dat verleden wat een paar mensen gedaan hebben en waarvoor jullie elke blanke aankijken. En ik kan d’r niet bij dat jullie dat wel zijn. Trots Waarop? Op Suriname? Vergeet dat verplichte land en ga terug naar je roots. En hou op met piepen. En maak je maar niet druk er zijn alleen 17 miljoen Nederlanders die het nooit niet terug willen. Al kregen we 100 miljard toe.

Ismail

Surinamers die denken dat Nederland ook maar 1 seconde wakker ligt van wat er gebeurd in Suriname moeten wat meer internationale dagbladen lezen. Surinamers worden met de huidige regering als paria’s gezien. Zelfs al zouden ze Suriname gratis aan Nederland geven dan nog zou Nederland netjes bedanken.

Tobi

Haha Peter je kent je geschiedenis niet. Jullie hebben oorlog gevoerd en verloren van de Engelsen. Dus bloed vergieten om zo graag Suriname te willen bezitten. Dus je kraait iets 100 miljard toe zou je het nog niet gratis willen.. je voorouders zijn gestorven om. Landjepik ..maar zoals ik zeg. .begrijpend lezen. Nederlandse taal.. op jou soort zal karma maar oordelen naar een gepaste straf gelijke aan toen …aan diens kinds kinderen inclusief Peter en zijn petertjes.. Jou soort wilt zeggen wie de schoen past trekt hem aan. Niet elke witte is als jou. Zei die zich aangesproken voelen petertje.

Ismail

@June, Suriname is een kolonie van China. Alles wat Suriname had is allang verpand aan de Chinezen.

Farucje

Nederland is blij dat hij van Suriname af is,eerder een chineese kolonie, Suriname heeft genoeg schulden bij China.als dat zo is, kan China nog derest van Suriname mee plunderen o.a hout vis goud enz enz.

Robbie

Huh..heb ik onder een steen gelegen? Nederland wil Suriname weer? Ey geef me een break man. NL voor Su bigi Tjoerie! Law man. NL wilt ook liever af van de Antillen. Dis

Madame Jeanette

Heel goed, zorg er ook voor dat China niet teveel vat op Suriname heeft. De wereld en je vijanden veranderen

TRUUS

Iedereen zou Suriname willen hebben met zijn grondstoffen. China is slim. Jammer dat ze straks geen Nederlands meer in Suriname zullen spreken maar Chinees. Nederland wilt Suriname niet meer.vroeger ze hebben al genoeg gepakt uit Suriname.. . Maar China wel.die zien nog veel meer wat Nederland heeft laten liggen. De Chinezen willen heel de wereld veroveren. Nederland heeft al 2 panda beren van ze gehad. Suriname geld. China koopt de hele wereld om.

Dot Boy

Er zijn genoeg capabele surinamers die niet naar de pijpen van de corrupte leiders willen dansen en dus niet in aanmerking komen als adviseur of partijleider.

Meelopen of wegwezen is in Suriname vaak het motto!!!

Maarten

I love Suriname i love Holland
Gelukkig hoef ik niet tussen die 2 landen te kiezen waar me kinderen zijn geboren Nederland en ik Suriname. Ik hou van beide landen. Als ze samen zouden kunnen werken was het ideaal voor ons allemaal

Harry van Novar

We zijn nu in handen gevallen van de rovers van de Nieuwe Wereld, de Chinezen. Deze zijn meedogenloze dan de oude rovers en minstens even raciaal. Ze vernietigen met toestemming van de regeerders op grote schaal ons bos. Geen herbebossing, geen herstel van omgegraven bossen na de diamantroof, kortom desastreuze handelingen. Van de Nederlanders hebben we plantages overgehouden van de Chinezen zullen we kale, dorre landschappen overhouden

M.Nanhekhan

Waarom zou Nederland Suriname weer willen innemen. Ned verdient al miljarden zonder Suriname.
Ga wat beters schrijven. Jullie zijn gewoon racisten.ik ben een Surinamer,
Maar weet dat Surinamers zelfs onderling al discrimineren laat staan
tegenover anderen.
Spanjaarden, Engelsen, Fransen,Joden allemaal hebben geprofiteerd van Suriname.
Waarom alleen de Nederlanders.
Trouwens Nederland heeft Suriname nooit veroverd. Ze hadden het geruild met de Engelsen.
Ga geschiedenis leren in plaats van te schreeuwen van hoge daken.

T. Douma

Hopelijk niet weer. Maar suriname had iets langer moeten wachten tot onafhankelijkheid. Suriname is er nog steeds niet beter op geworden. Kijk naar Paramaribo is nog steeds niet gerenoveerd zoals stoepen en toegankelijk van mindervaliden. En t rioolsisteem.enz.

Gert

Er zijn heel veel Surinamers die vinden dat Nederland het land nooit alleen hadden mogen laten. Dat bleek uit de reacties die wij kregen bij een bezoek aan Suriname.

Senior

Mentaliteit van het grote deel van de afro Surinamer is debet aan de ellende onder de arme bevolking nu het moet eens gezegd worden.Leent een Surinamer van Aziatische afkomst geld dan wordt het geïnvesteerd in zaken die voordelen op moeten leveren.Dus lenen doe je niet om show te maken máár om er wijzer van te worden maar dat kan je de helft van de Surinaamse bevolking dat niet wijs maken.Ze lenen geld om te feesten doe sma ai sanie niet verstandig maar ja mentaliteits verandering gaat niet lukken zit al vastgeroest.Zonder hulp van buiten redt Suriname het niet te weinig… Lees verder »

Aly Gelderblom

Vanuit Nederland, al surfend over internet beland ik ineens in een Surinaamse discussie. Ik ben van de generatie, die ook aardrijkskunde en geschiedenis van Suriname leerde. En was toen jaloers. Waarom was ik geboren in zo,n koud kikkerlandje en niet in bijv. Paramaribo of op de Antillen. En nu lees ik al deze informatie.Wat is er na de onafhankelijkheid fout gegaan? En is dat vooral te wijten aan Nederland? Hebben wij te snel de banden los gesneden? Of ligt het anders? Op eigen benen staan, weet ik uit ervaring, was niet gemakkelijk. Ik wens jullie als zelfstandige natie veel wijsheid… Lees verder »

Ada

Jullie kunnen het gaat er met zijn allen voor samen sterk is een prachtig land

Bernard

Zal ook nooit gebeuren. Echter wel in Chinese handen. En succes daarmee.

Groetjes,

Een Nederlander

John

Suriname kan goed onafhankelijk zijn, maar wordt dan ook onafhankelijk van Bouterse. Kies verstandig en stoot Bouterse van de macht. Door hem wordt Suriname afhankelijk van andere landen. En Suriname kan beter afhankelijk zijn van Nederland dan van die corrupte en communistische landen waar Suriname nu mee handelt. Het land is vrijwel failliet en vrijwel alle grondstoffen zijn als onderpand gebruikt en het goud is zelfs weggegeven. Bouterse betekent chaos. Vergeet niet de coup, de decembermoorden en de burgeroorlog. Dit heeft allemaal te maken met Bouterse. Hij heeft het land al meermalen in chaos gestort. Nu wordt het tijd voor… Lees verder »

Marga

Nederland wil Suriname niet hebben, dat achterlijk koloniaal denken van jullie moet een keertje ophouden, we leven in de 20ste eeuw als Nederland Suriname echt terug wilde hebben was dat reeds lang gebeurt, alles wat er in Suriname gebeurt, staat een grote gorilla Hooghard daar te schreeuwen van is Nederland, jullie president en zijn trawanten hebben Suriname naar de beerput gebracht en verkocht verpand aan China , dus dat gezeik over Nederland dit Nederland dat daarmee moeten jullie ophouden en de schuldigen daar zoeken.

Peter

Indonesië is ontstaan door Nederland.
Groot deel van de 17.000 eilanden zijn bepaald niet blij met de overheersende/ religieuze macht uit Jakarta.

Shaka Zulu

Was het maar kolonie gebleven van Nederland , dan was Suriname nu een paradijs . En hoezo heeft Nederland geen vingers in de pap in Suriname ? Was die ene nigger niet daar gezet om dat te hebben en Suriname te ontwrichten ? Nou die nigger zit dankzij jullie domme Surinamers nog steeds , en hij doet het vuile werk wat hij daar moest doen meer dan goed ? Is Suriname nog wel van de Surinamers ?? Of zonder dat jullie het weten deel voor deel al verkocht aan het buitenland . Zolang die nigger en zijn bitch daar is… Lees verder »Advertentie

Suriname

Edward Belfort :”Bouterse wilt niet van zijn stoel gaan”

Geplaatst

op

Img 6182

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Edward Belfort is ook in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Hij is zeer ontevreden over het verloop van de tellingen daar er nog steeds geen definitieve uitslag wordt gecommuniceerd naar de bevolking toe.

Edward Belfort : “Voor t eerst voor gekomen in Suriname dat dit zo gaat”

Lees verder

Suriname

Ondervoorzitter Abop Martinus Joël : “If yu lassi, dan yu mus mang teki a lassi san yu lassi”

Geplaatst

op

Img 6181

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Ondervoorzitter van ABOP Martinus Joël bevind zich momenteel in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Culturu.com heeft een reactie van hem weten te verkrijgen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen