donderdag 8 december 2022
25 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
5
(2)

Suriname mag komende drie jaar rekenen op US$ 570 miljoen steun IDB

lees ook ...

Intellectueel eigendom Suriname wordt versterkt

Diana Versteeg, vertegenwoordiger van de European Union Intellectual Property Office (EUIPO), bracht een beleefdheidsbezoek aan minister Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technolog...

Suriname mag de komende drie jaar rekenen op US$ 570 miljoen steun van de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB). De verwachting is volgens de bank, dat Suriname dit jaar nog al op US$ 150 miljoen mag rekenen.  Suriname voert al enige tijd gesprekken met de IDB. Het bereiken van een Staff Level Agreement met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de deur geopend om met de IDB en de Wereldbank concreet over een ondersteuningspakket te praten.

De gesprekken met de IDB zijn zeer vlot verlopen en recent heeft de bank haar intenties schriftelijk aan minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning bekendgemaakt. De middelen van US$ 570 miljoen US dollar zijn bedoeld om Suriname te ondersteunen met het herstel en de hervorming van de economie.

De IDB geeft in een formele brief aan dat Suriname op US$ 500 miljoen kan rekenen, nadat het IMF het programma voor Suriname heeft goedgekeurd. Die goedkeuring wordt in september verwacht. Het bedrag van 500 miljoen US- dollar is opgesplitst in een deel van 450 miljoen US-dollar voor een PBP-programma van drie jaar, met een eerste uitkering van US$ 100 miljoen in 2021. PBP staat voor Programmatic Policy-Based Loans, dat wil zeggen een lening die gekoppeld is aan een programma voor hervormingen en institutionele versterking. In dit geval gaat het om het Herstelplan en het IMF-programma.

Het ander deel van 50 miljoen US-dollar betreft een speciale ontwikkelingslening (Special Development Loan), wat een vorm van begrotingssteun is en bedoeld voor 2021. Naast de ondersteuning van de IDB die vrijkomt, nadat het IMF in september het Suriname-programma heeft goedgekeurd, stelt de IDB los daarvan nog 70 miljoen US dollar beschikbaar voor ondersteuning aan drie nieuwe programma’s.

Deze zijn het Sociaal Vangnet ten behoeve van kwetsbare groepen (30 miljoen US dollar), een programma ter verduurzaming van de overheidsfinanciën ten behoeve van economische ontwikkeling (30 miljoen US- dollar) en een programma ter afstemming van de arbeidsmarkt op de vraag van nieuwe industrieën zoals olie en gas (10 miljoen US-dollar).

De IDB geeft verder aan dat er hard en goed is samengewerkt met het Surinaamse team, waardoor de middelen vrij snel beschikbaar kunnen komen. De ondersteuning van de IDB komt dus naast de toezegging van het IMF van 690 miljoen US dollar (14,6 miljard Surinaamse dollar) voor de periode 2021-2023. Verwacht wordt dat de Wereldbank binnenkort net als de IDB concreet haar ondersteuning aan Suriname kenbaar zal maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname mag komende drie jaar rekenen op US$ 570 miljoen steun IDB