zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname lid geworden van ECOSOC

lees ook ...

Vakbonden praten met de President over de nieuwe BTW wet

President Santokhi heeft op dinsdag 26 september om de tafel gezeten met de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), de Progressieve Vakcentrale C-47 en  vertegenwoordigers van andere v...

Suriname is op 08 juni 2023 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) gekozen als lid van de Economische en Sociale Raad (ECOSOC). Na 23 jaren stelde Suriname zich kandidaat en is gekozen als lid voor de periode van 01 januari 2024 tot en met 31 december 2026.

De Raad bestaat uit 54 leden en de Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de VN in New York, ambassadeur Sunil Sitaldin, zal invulling geven aan het lidmaatschap.

De ECOSOC is een van de zes hoofdorganen van de Verenigde Naties en is een cruciaal orgaan binnen het VN-systeem, belast met het bevorderen van de drie dimensies van duurzame ontwikkeling namelijk, de economische, sociale en milieudimensie. Het is een belangrijk platform voor het realiseren van internationaal overeengekomen doelen alsook verantwoordelijk voor de follow-up van VN-conferenties en Summits. Hierbij kan genoemd worden de implementatie van de 2030 Sustainable Development Goals (SDGs).

Jaarlijks organiseert de ECOSOC ook een ministeriële vergadering om belangrijke economische, sociale en milieukwesties te kunnen bespreken. In de marge van deze vergadering kunnen lidlanden van de VN ook de implementatie van de SDGs in hun respectievelijke landen presenteren. Suriname presenteerde in 2022 voor de eerste keer het Voluntary National Review (VNR).

De ECOSOC voert haar werkzaamheden uit middels een netwerk van wereldwijde regionale commissies en functionele commissies. Het is het enige orgaan van de VN dat op basis van het VN-Handvest de mogelijkheid heeft niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) te consulteren over zaken welke vallen binnen haar mandaat.

Als lid van de ECOSOC zal Suriname actief participeren in de discussies en een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de doelen van de Raad. Vermeldenswaard is dat Suriname met een overweldigende meerderheid gekozen is, waarbij ondersteuning verkregen is van alle 189 uitgebrachte stemmen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname lid geworden van ECOSOC