dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

Suriname leent ruim US$ 1 miljard

lees ook ...

Kinderen Coeroeni voor het eerst naar school

Binnenkort zullen ongeveer veertig kinderen van het Trio-dorp Coeroeni in Zuid-Suriname voor het eerst onderwijs volgen. Bewoners hebben samen met de Stichting Groene Groei een schoolgebouw opgezet. “...

Suriname zal ongeveer US$ 1,3 miljard lenen op de internationale kapitaalmarkt om de financiële crisis het hoofd te bieden. Aangezien het Herstelplan 2020-2022 is goedgekeurd door DNA, zal de regering een Board Level Agreement ondertekenen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit is een stap richting de steun die Suriname verwacht van het IMF, zegt Martin Schalkwijk, coördinator van het Herstelplan.

Dit geld komt extra in de economie. Het zijn leningen, maar tegen lage percentages. Volgens Schalkwijk zijn het geen Openheimer-leningen met rentes van negen en twaalf procent. Het gaat om lage rentes met een lange looptijd, zodat er tijd is om de verdiencapaciteit op te bouwen en gemakkelijk kan worden afgelost.

Het bedrag van ruim US$ 700 miljoen dat Suriname bij het IMF zal lenen is bedoeld om de internationale kasreserve bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te ondersteunen. Hiermee gat de moederbank dus de koers stabiliseren. Het geld is niet bedoeld voor investeringen en er zal ook geen sprake zijn van interventie.

Wat de CBvS mag doen is dat zij het geld tijdelijk gebruiken als er bijvoorbeeld een betaling moet worden gedaan. Echter moet dat geld wel terugkomen, benadrukt Schalkwijk. “Men dwingt je een beetje om orde op zaken te stellen, maar het geeft je wel ruimte om zaken te doen en ook om de koers te stabiliseren.”

De CBvS heeft te weinig internationale reserves en hiermee worden de reserves meteen opgebouwd en verbeterd, zodat de bank niet meer zo gehandicapt is zoals dat de afgelopen jaren is geweest. Toen was er niet genoeg geld en was de bank overgeleverd aan andere spelers buiten de CBvS. Nu wordt de bank ook een sterke speler op het vlak van de valuta. Schalkwijk verwacht dat de wisselkoers eind 2022 volledig gestabiliseerd is.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname leent ruim US$ 1 miljard