woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname lanceert LEES-KRACHT project voor versterking leesonderwijs op basisscholen

lees ook ...

Nieuwe verkeerslichten verhogen veiligheid op Surinaamse kru...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft op dinsdag 9 april 2024 het vernieuwde verkeerslicht op de kruising van de J.A. Pengelstraat en Gemenelandsweg officieel in gebruik genomen. Deze sta...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft op 26 februari 2024 het “LEES-KRACHT” professionaliseringsprogramma gelanceerd, met als doel het versterken van het leesonderwijs op basisscholen in het land. Het initiatief, genaamd “LEES-KRACHT: Leerkrachten Educatief Enthousiast Samenwerken voor krachtig leesonderwijs in Suriname”, is een samenwerking tussen het ministerie, de Research Unit Logopedie (RUL) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), ondersteund door Thomas More University of Applied Sciences, en Unicef, die technische en financiële steun biedt.

Het programma richt zich in eerste instantie op scholen in Paramaribo, Brokopondo en Nickerie. Gittan Ondunk, projectleider, benadrukt dat het leesniveau van leerlingen in de leerjaren 2 tot en met 8 verbeterd moet worden, aangezien velen moeite hebben met lezen of begrijpend lezen. Het plan omvat het verstrekken van praktische tools aan leerkrachten via online modules, die vervolgens in de klas zullen worden toegepast.

Leerkrachten zullen ook ervaringen delen over de toepassing van deze tools in de praktijk. De online lessen zullen eind maart 2024 van start gaan, en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en andere pedagogische instituten worden bij het programma betrokken.

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benadrukt het belang van het project, met name gezien de wereldwijde daling van het niveau van het basisonderwijs als gevolg van de Covid-19-pandemie. Hij merkt op dat het bevorderen van leesgedrag een uitdaging is, vooral door de afleiding van mobiele apparaten, en pleit voor de ondersteuning van het bibliotheekwezen. Ori benadrukt ook het belang van begrijpend lezen voor vervolgopleidingen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname lanceert LEES-KRACHT project voor versterking leesonderwijs op basisscholen