woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
4.2
(6)

Suriname krijgt waterstofcentrale

lees ook ...

Winkel in ressort Latour gesloten vanwege onhygiënische situ...

Tijdens controlewerkzaamheden van de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in het ressort Latour is een winkel di...

Er komt een waterstofcentrale in Suriname. De regering heeft hiervoor een overeenkomst met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) getekend. Gesproken wordt van een omvangrijk energiecontract. HPSG, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van waterstof-energieparken, wil Suriname hiermee brengen naar de wereldwijde innovatie op het gebied van waterstof.

Volgens de overeenkomst zal HPSG de 100 megawatt energiecentrale bouwen en exploiteren in partnerschap met de overheid. Het systeem moet in 2023 al operationeel zijn. Tijdens een vandaag belegde persconferentie zijn de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) alsook HPSG-directeur Benny Falk en -ingenieur Jesper Nielsen op deze ontwikkeling ingegaan.

Minister Abiamofo sprak van een significante stap in de richting van hernieuwbare energie. Minister Ramdin zegt dat gisteravond drie overeenkomsten zijn getekend met het bedrijf door de drie ministers en Falk. De samenwerking plaatst hij tegen de achtergrond van Foreign Direct Invest Suriname en het is de eerste die hierbinnen tot stand komt. Het gaat om de bouw van een 100 Megawatt centrale. Waterstof is een schone en betaalbare energie, milieuvriendelijk en duurzaam.

Het te bouwen systeem zal Suriname de capaciteit bieden om te voldoen aan energiebehoefte op lange termijn. Dit tegen zeer concurrerende tarieven doordat er gebruik zal worden gemaakt van wind en zon als natuurlijke energiebronnen.

De 100 MW-energieproductie zal de elektriciteitsvraag van Suriname moeten dekken. Het brengt extra voordelen met zich mee. Het probleem van overtollige elektriciteit wordt opgelost doordat deze wordt omgezet in waterstof. Het komt erop neer dat met de door HPSG gebruikte technologie er geen energie wordt verspild. Als het weer zich niet leent voor de energieproductie, wordt de elektriciteit uit de waterstof gehaald.

HPSG-directeur Benny Falk spreekt van een pioniersproject op dit gebied in Suriname. Het is een aanzienlijke investering van 1,2 miljard US dollars om deze energie naar Suriname te brengen. Naar verwachting zullen er meer dan 600 arbeidsplaatsen gecreëerd worden, een reeks exportmogelijkheden tot stand komen en ook miljoenen liters puur drinkwater geproduceerd worden zonder enige impact op het milieu.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname krijgt waterstofcentrale