Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname krijgt resterende €17 miljoen aan Verdragsmiddelen van Nederland

Geplaatst

op

Kaag Ramdin

Nederland zal de resterende 17 miljoen euro aan verdragsmiddelen vrijgeven aan Suriname. De landen blazen hun onderlinge relatie nieuw leven in met een handelsmissie, het vrijgeven van opgeschorte verdragsmiddelen en samenwerking bij klimaat en bosbeheer. Dit bleek gisteren bij het overleg tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Nederlandse minister Sigrid Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel.

“De regering onder leiding van president Chan Santokhi heeft goede ideeën waar dat geld het beste kan worden ingezet voor de Surinaamse bevolking”, stelt minister Kaag. Het gesprek met Ramdin was volgens Kaag belangrijk. “We hebben de banden aangehaald. Nu kunnen we verder bouwen aan onze relatie, op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect.”

Handelsmissie

Nederland treft voorbereidingen voor een handelsmissie, zodat Nederlandse en Surinaamse bedrijven elkaar makkelijker kunnen vinden. Al op korte termijn zullen eerste gesprekken plaatsvinden, vanwege corona vooralsnog digitaal. “Dat kan ook interessant zijn voor Nederlandse bedrijven in het Caribisch gebied”, aldus Kaag.

Zodra de coronacrisis het toelaat, gaat er een fysieke handelsmissie naar Suriname, geleid door minister Kaag. In de tussentijd wil de minister ook in Nederland zelf om de tafel met geïnteresseerde ondernemers.

Assistentie

Op verzoek van Suriname gaat Nederland technische assistentie aanbieden, bijvoorbeeld bij klimaatbeleid en jong ondernemerschap. Nederland gaat met Suriname in overleg om te bekijken op welke terreinen Nederlandse expertise een rol kan spelen. Bovendien ziet Kaag mogelijkheden om internationaal samen op te trekken.

Culturu.com

10 Reacties
10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tamara
donderdag 27 augustus 2020 05:40

Mooi nieuws. Jammer dat de bevolking hun vertrouwen teveel in China had gezet terwijl we geen Chinees praten maar Nederlands. Suriname heeft de afgelopen jaren zonder Nederland zichzelf achteruit gebracht. Nu met Nederland zal het beter gaan. We hebben Nederland nodig anders gaan we kapot. Hopelijk gaat alles nu beter gaan in ons land . Dank je wel Nederland

Kana
donderdag 27 augustus 2020 07:19

Suriname heeft er recht op.nets byzonder aan. Integendeel moeten ze extra betalen omdat ze zich niet aan de afspraak hebben gehouden door Suriname te straffen om 1 man. Ok die 1 man is weg.nl kan nu goodwill tonen. Ze verdienen er ook aan als Suriname straks veel surinamers terug neemt uit Nederland als het goed gaat in Suriname . Laat zien dat er veel meer voor Nederlandse Surinamers in Suriname te doen valt om terug te keren naar Suriname. Door de dubbele paspoort zo snel mogelijk in te voeren meer en snel handel tussen Suriname en Europese landen. Handel export… Lees verder »

Dolf
donderdag 27 augustus 2020 09:22

Ja daar komen de bloedziuger (kolonisten zonder zich te excuseren over de slavernij) komen weer uitmaken hoeveel gas ze willen.
In groningen valt alles als een kaartenhuis in elkaar.Dat de armoe flink zal toenemen is dat niet aan dovenmansoren gezegd,Nederland zal weer komen uitmaken hoe de economie zal uitpakken

P.goedings
donderdag 27 augustus 2020 10:28

Weg gegooid geld corruptie en verkwisting regeren in Suriname mensen moeten het zelf doen!!!

Rosa
donderdag 27 augustus 2020 11:17

FC rosa

Rosa
donderdag 27 augustus 2020 11:22

Lekker hoor en die 19miljoen komt die 17daarvan,worden wij gebakken in ons eigen vet..ja Nederland heeft nu ook moeilijk dus dan zo wat geven.haha ik denk niet dat wij nog zo naïef zijn.Komen hun deskundigen helpen en vloeit het lekker weer naar Holland.

Vijay
donderdag 27 augustus 2020 11:53

Kana. Suriname heeft er recht op?Vanwaar ontleent Suriname dat recht?
Het is een goodwill geweest van Nederland. Suriname had haast om onafhankelijk te worden. Je bent niet volwassen genoeg maar je wilt onafhankelijk leven, wat krijg je dan. Sorry hoor, als je je eigen pad wil opgaan heb je geen rechten te claimen.

Roepia
donderdag 27 augustus 2020 14:44

Ja su heeft er recht op, maar voordat het wordt overgemaakt is het al verdeeld onder vp en pres, ze gaan liever ook lenen net als ndp

Wim
donderdag 27 augustus 2020 19:01

Het is duidelijk dat er een frisse wind waait v.w.b. de betrekkingen tussen Suriname en Nederland. Bouta heeft Su gigantisch geïsoleerd en heeft het land met torenhoge schulden opgescheept met z’n bedelacties in China. De sukkel (bouta) heeft niet eens door dat hij langzaam maar zeker het land aan de Chinezen verkocht, maar dat maakt niet uit, want hij heeft zijn eigen volk voorgelogen, bedrogen en belazerd. Er zullen fouten gemaakt worden, maar hopelijk leert de nieuwe regering hiervan en ik denk dat de hernieuwde relatie ook ruimte creëert voor de diaspora om nu met vertrouwen te investeren in Su.… Lees verder »

David
dinsdag 8 september 2020 00:38

Nederland ontvangt 800 miljard euro per jaar binnen. Maar maakt het geld niet op denkt 50 jaar vooruit. Voor de volgende generatie. Dit geld is dus voor later. Investeren. Mijn advies Suriname jou kinderen en kleinkinderen zullen nu met schulden zitten als we niet gaan investeren. Suriname en Nederland moeten meer doen om te profiteren. Werk met NederlandAdvertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen