Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname krijgt nieuwe politieke beweging ‘SU2TNL’

Geplaatst

op

In Royal Torarica heeft vandaag de formele lancering van de nieuwe politieke beweging in Suriname plaatsgevonden.

Su-2-the-next-level – Lijst Basier (SU2TNL) is een maatschappelijke beweging voor emancipatie, armoedebestrijding en Smart Governance in Suriname. “Wij Surinamers zullen krijgen wat wij verdienen, als wij steeds voor hetzelfde blijven kiezen. Elke Surinamer is waardig en dit moet een weerspiegeling zijn van de hedendaagse politiek. Er wordt teveel gedaan aan partijpolitiek, dat voor verdeeldheid en armoede zorgt in onze samenleving. Wij kiezen voor inclusieve politiek, waarbij elke burger centraal staat”, zegt Shaif Basier van SU2TNL.

Smart Governance & Control is een lange termijnbenadering van SU2TNL, waarbij een functioneel zakenkabinet met duidelijke functieprofielen voor de DNA en het Kabinet noodzakelijk zijn om de performance van de overheid en het publiek structureel te waarborgen. Op basis hiervan moeten er kwartaal functioneringsgesprekken komen, waarbij de leiders van dit land verantwoording afleggen aan de burgers. Wat is er goed gegaan in de afgelopen drie maanden en wat kunnen wij samen aanpakken om prestaties op lange termijn te bewerkstelligen. Surinamers moeten in Suriname en daarbuiten beter behandeld worden. “Wij verdienen niet alleen een koninklijke behandeling, maar ook een gouden paspoort, die internationaal vele deuren voor ons zal openen en vooral ook iedere burger direct voordeel zal opleveren, in het geval van buitenlandse investeringen doen, in Suriname”. SU2TNL isgeinspireerd door de internationale maatschappelijke start-up WATER die waterpolitiek wenst te promoten in alle landen van de wereld. Waterpolitiek is kort gezegd verbindende en samenwerkingsgerichte politiek, niet gebaseerd op partijen maar door het stimuleren van integer en ter zake kundige personen om politiek actief te worden. Dit door gebruik te maken van slimme high-tech en politieke innovatie door lessen te trekken van politieke best practices.

Ondersteuner Jerry Macintosch vindt de aanpak van SU2TNL verfrissend en bevestigd dat het tijd is voor een exponentiële verandering waar er meer wordt samengewerkt en zaken slimmer worden aangepakt.

SU2TNL is voor en door verbindende Surinamers, die geloven in de predestinatie van Surinamers als brengers van vrede, handel en solidariteit tussen landen. Lijst Basier is de politieke vleugel van SU2TNL die minstens 2 zetels wenst te halen tijdens de verkiezingen in 2020 doch campagne wenst te voeren voor alle 51 zetels.

“Sranan ab unu fanowdu, u no moes wachtie moro langa”, zegt Jerry Pavion uit Djoemoe, boven-Suriname. Voorman Shaif Basier zijn reactie daarop luidt als volgt: “Het aantal zwevende kiezers is nimmer zo groot geweest, ons land heeft ruim 200% inflatie voor de kiezen gehad en de good governance binnen de overheid is toe aan versterking. Dit vooral ook, omdat het onze onderhandelingspositie met internationale kapitaalverschaffers en investeerders ernstig verzwakt. Waarom onderhandelen wij zulke slechte deals uit met buitenlandse investeerders? Door gebrekkeige datakwaliteit en onvoldoende good governance zijn wij als land afhankelijk van investeerders en zakenpartners die feitelijk bijna als woekeraars te typeren zijn. De kinderen van Suriname en kwetsbare groepen betalen hiervoor de prijs”.

SU2TNL zal middels het verzorgen van kiezerseducatietrainingen, lezingen en het organiseren en modereren van debatten en andere media-uitingen actief en constructief bijdragen aan goed burgerschap in Suriname en het helpen smeden van uitstekende samenwerkingen en kennisdeling tijdens de verkiezingen van 2020.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen