zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
4.2
(5)

Suriname krijgt hulp Nederland bij aanpak wateroverlast

lees ook ...

Staatsolie reageert op ontwikkelingen in Blok 58-project

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. ziet geen reden om af te wijken van de geplande tijdlijn voor de ontwikkeling van het eerste offshoreproject in Suriname, geleid door TotalEnergies. In het Blok 5...

Op korte termijn zal Nederland Suriname gaan helpen bij de aanpak van wateroverlast, schrijft minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Vrijdag maakte de minister bekend, dat Nederland financiële steun beschikbaar zal stellen en experts uit de Nederlandse watersector zal inzetten.

Nederland heeft tevens aan Suriname gesuggereerd om steun te genereren via de reguliere crisismechanismes van de Verenigde Naties (VN), Rode Kruis en Europese Unie (EU). Inschakeling van deze mechanismes bevordert brede en gecoördineerde internationale steunverlening.

Nederland heeft verder besloten om de inzet van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) bij de acute respons op de wateroverlast te ondersteunen met een bijdrage van 200.000 euro. Deze middelen komen uit de financiële reserve voor acute crisis binnen het noodhulpbudget. Unicef is een vaste partner in het beleid voor humanitaire hulp en diplomatie.

De bijdrage van 200.000 euro is bedoeld voor voedsel, schoon drinkwater en onderwijs. Door het inzetten van waterexperts helpt Nederland Suriname bij het in kaart brengen van de urgente waterproblemen en mogelijke oplossingen hiervoor.

Minister Liesje Schreinemacher. Beeld YouTube

Het geld is bestemd om de inzet van de VN-organisatie Unicef in Suriname te ondersteunen. De wateroverlast treft momenteel 7.000 Surinamers. Unicef verleent mede met Nederlandse bijdragen noodhulp aan getroffenen. De organisatie zorgt voor voedsel, schoon drinkwater, schoolbenodigdheden en medische zorg. Ook verstrekt de organisatie specifieke benodigdheden voor persoonlijke hygiëne van vrouwen en meisjes. Nederland geeft zo gehoor aan de verzoeken van de Surinaamse overheid om internationale bijstand.

Op verzoek van Suriname kan Nederland een Dutch Risk Reduction Team (DRR -Team) mobiliseren. Een DRR-Team wordt samengesteld uit experts van de Nederlandse watersector en levert advies op het gebied van watergerelateerde rampen.

Er wordt momenteel een teamleider geselecteerd die op korte termijn naar Suriname zal afreizen om samen met de Surinaamse autoriteiten de precieze behoeften in kaart te brengen. De verdere inzet van een expertteam zal op deze verkenning worden gebaseerd, tevens in aansluiting op initiatieven van andere donoren, zoals de Wereldbank.

Suriname kampt al bijna drie maanden met overstromingen. De vele regen die valt kan niet goed worden afgevoerd vanwege het gebrekkige onderhoud aan afwateringskanalen. Vooral aan mobiele klinieken, tenten en sanitair is er grote behoefte legde Schreinemacher uit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname krijgt hulp Nederland bij aanpak wateroverlast