Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname krijgt hoog bezoek van Amerikaanse minister Pompeo

Geplaatst

op

Mike Pompeo. Foto Inews Guyana

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, brengt een bezoek aan Suriname. Deze mededeling deed minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Pompeo bezoekt ook Guyana, waar hij een ontmoeting zal hebben met de Guyanese president Irfaan Ali. Met Guyana zal Pompeo een aantal overeenkomsten sluiten.

Het bezoek van Pompeo aan Suriname is voor minister Ramdin een belangrijke mijlpaal. Volgens Ramdin is de komst van de bewindsman bovendien belangrijk voor de bilaterale relatie tussen beide landen. Hij merkt op dat ook politiek wordt aangegeven, dat de Amerikaanse regering vertrouwen heeft in de regering onder leiding van president Chan Santokhi. Pompeo zal enkele uren blijven in Suriname, waarna hij een tweedaags bezoek aflegt aan buurland Guyana.

De Amerikaanse minister drong eerder aan op een democratische overgang na de verkiezingen van 25 mei in Suriname. Hij bracht na de inauguratie van president Chan Santokhi de felicitaties over van de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn installatie als de nieuwe president van de Republiek Suriname.

De Verenigde Staten zijn bereid Suriname te ondersteunen bij het vinden van passende oplossingen voor het schuldenvraagstuk bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het verder zoeken naar noodzakelijke ontwikkelingsfondsen bij de multilaterale banken zoals de International Development Bank (IDB) en de Wereldbank.

Voorbereidingen

Intussen is een toestel van US Airforce geland op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Vernomen wordt dat er een delegatie in Suriname vertoeft die het bezoek van de Amerikaanse bewindsman aan het voorbereiden is. Deze delegatie bestaat onder andere uit personen, die het overleg moeten voorbereiden. Verder worden ook diverse locaties vooraf gecontroleerd op onder andere veiligheid.

In 2007 was de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, voor een kort bezoek in Suriname. President Ronald Venetiaan bezocht in 1992 president George H.W. Bush in het Witte Huis. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken van de VS een werkbezoek brengt aan Suriname. Pompeo komt donderdagmiddag in Suriname aan.

Culturu.com

10 Reacties
10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel
maandag 14 september 2020 19:37

Mooi, B&B
Dit is een signaal dat Suriname goed staat bij de grootmachten.

Ramta
maandag 14 september 2020 20:48

Bouterse wilt geen koning en nu ?

Kwasi
maandag 14 september 2020 22:36

Als Willem komt (die overigens niet van plan is te komen) gaat DDB stad hermetisch afsluiten. Als Mike komt is DDB zo stil. Waarom? Moet hij de stad nu niet hermetisch afsluiten?

Moza
maandag 14 september 2020 22:46

Hij gaat schuilen. Nu gaat Bouterse zijn militaire pak dragen. shantoki heeft hem gebeld . Kom Willem komt een ander keer. Bouterse is gaan schuilen.

Cornelis
dinsdag 15 september 2020 07:07

Bouterse ZEI probeer me. NEE PROBEER ME AUB NIET?

George The Wall
dinsdag 15 september 2020 07:51

Bouterse had de Russische minister ontvangen. Ze kregen helikopters van Rusland. Amerika is ook niet gek. Ze zagen dat. Deze regering gaat met Amerika en Nederland werken .wie heb je liever Rusland of Amerika? Nederland krijg je erbij met Amerika. Straks gaat het Amerikaanse leger in Suriname oefeningen doen. Dan word Bouterse uitgeleverd door de CIA aan Nederland. Dat gaat gebeuren.

Jan
dinsdag 15 september 2020 07:53

Dan kan Bouterse liever nu naar Cuba vertrekken.

Jouani
woensdag 16 september 2020 08:15

Het valt en staat bij wie aan de macht is.
De nieuwe President is het product van een eerlijkheid.
Daar wil iedereen wel mee samen werken, dus ook de Amerikanen.
Wat hebben we 10 jaar lang een hopeloze achteruitgang gehad.
Maar nu gaan we elke keer een stap vooruit.
Blijft in mijn hoofd hangen, waarom komt die goud eerlijke Boefdraad niet gewoon terug.
En waarom zit die fijne goudeerlijk Bouterse nog steeds niet in de gevangenis.

Jouani
woensdag 16 september 2020 08:23

Bouterse zijn leven en rol is voorbij.
Alleen de dood wacht nog op hem.
Of de gevangenis, maar hij zal zich wel net als de andere als een lafaard gedragen.
Bouterse had nooit geboren mogen worden.
Het is de grootse misdadiger van Suriname en ze laten hem gewoon vrij rond lopen.
Maar ook Brunswijk heeft niet te zoeken in deze regering.
Boefdraad is al het voorbeeld van hoe laf je kan zijn.
Wat een vreselijke figuren zitten er in Suriname.

Kwamina
dinsdag 22 september 2020 22:08

Amerika is voor mij geen hoog bezoek, gelet op de wandaden van dit land.
Ze zaaien alleen maar dood en verderf in de wereld.
Grote wapen macht, maar er zit geen grijntje menselijkheid in.

Recentelijk hebben ze de Rechters van het internationaal strafhof geïntimideerd en bedrijgt omdat ze onderzoek doen naar de wandaden van Amerika in Afghanistan .

Hoe groot ben je dan? Maakt dit je een grootmacht.
En moet de wereld hier een voorbeeld aan nemen?
Dacht het niet.Advertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen