maandag 30 januari 2023
28.7 C
Paramaribo
6.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname krijgt eerste Agrarisch Praktijk Centrum

lees ook ...

Winkels Saramacca leggen geen inkoopnota’s over aan EC...

De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft op donderdag 26 januari controlewerkzaamheden uitgevoerd in Sarama...

President Chandrikapersad Santokhi, heeft vandaag, het startsein gegeven voor het eerste Agrarisch Praktijk Centrum (APC), te Tijgerkreek West in het district Saramacca. Dit groots gebeuren vond plaats in aanwezigheid van een regeringsdelegatie waarvan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Minister Sewdien heeft in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de bestaande opleidings- en onderzoeksinstituten de voorbereidingen verricht voor het opzetten van dit centrum. Dit project wordt in samenwerking met Staatsolie N.V. uitgevoerd. Het accent bij deze eerste APC zal voornamelijk liggen op de mechanisatie binnen de tuin- en akkerbouw.

De hedendaagse consument stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit van het product alsmede de wijze van de productie en verwerking conform bepaalde standaarden. Kennis verkregen via educatie is daarbij vereist. Instituten welke in ons land agrarische opleidingen aanbieden zijn LTS (voj), Natin (mbo), PTC (hbo) en de studierichting Agrarische Productie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

Waar het momenteel aan ontbreekt zijn instituten waar belangstellenden praktisch kunnen worden onderricht op agrarisch gebied, waarmee zij met de opgedane kennis en ervaring een eigen bedrijf kunnen opstarten en beheren. Dit model zou een kans kunnen bieden aan de jongeren en drop-outs.

Het ministerie van LVV draagt de verantwoordelijkheid voor de spreiding van agrarische kennis, daar dit ertoe moet bijdragen dat er een versnelde kennisontwikkeling en daarmee capaciteitsopbouw van de sector kan plaatsvinden. Deze sector is groeiende en vereist dynamiek en vernieuwing in menselijk handelen en denkwijze.

De bedoeling is om dit concept op meerdere locaties in het land op te zetten. Met diverse particuliere- en parastatale bedrijven wordt de mogelijkheid bekeken om een deel van de getrainde agro-ondernemers als outgrowers of partners aan te trekken. Aan hun zal een stuk terrein beschikbaar gesteld worden voor de productie en ondersteuning met investeringskapitaal alsook afzetgarantie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname krijgt eerste Agrarisch Praktijk Centrum