zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname krijgt assistentie van CFATF bij onderzoek money laundering

lees ook ...

Onweer veroorzaakt stroomstoringen

Er zijn nu regelmatig stroomonderbrekingen. In het afgelopen weekend is dat gegroeid in het EPAR netwerk  in Paramaribo van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Men moest omgaan met storingen in Par...

Een delegatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heeft een bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. Deze organisatie zal Suriname assisteren bij het onderzoeken, evalueren en rapporteren van malversaties op het gebied van money laundering en anti-corruptie op de relevante ministeries.

De delegatie bestond uit de deskundigen Jefferson Clarke, Avelon Perry, Keston Abraham en Donald Scheckle. De CFATF is de waakhond van de regio voor het witwassen van geld en terrorismefinanciering. De Taskforce bestaat verder nog uit Anthony McKenzie en Abukar Nyanzi, allen legal advisors, financial advisors en law enforcement advisors afkomstig uit de regio zoals Trinidad and Tobago en Grenada.

De CFATF is een organisatie van vijfentwintig Staten van het Caribisch gebied, Centraal en Zuid-Amerika. Deze zijn overeengekomen de gemeenschappelijke tegenmaatregelen te implementeren. Ook houden zij zich bezig met het ontwikkelen van effectieve systemen voor de bestrijding van witwaspraktijken, terrorisme en financieringssystemen voor massavernietigingswapens. Naast deze dragen ze bij aan het vaststellen van normen wereldwijd.

De samenwerking van verschillende organisaties is vastgesteld in een protocol om de uitwisseling van informatie mogelijk te maken. Deze zijn de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname) oftewel Meldpunt Ongebruikelijke Transacties van Suriname (MOT) en het bestuur van Kansspelen in Suriname. Er wordt ook gebruikgemaakt van bilaterale- en multilaterale betrekkingen voor technische bijstand te vragen bij capaciteits- en institutionele opbouw. Deze zijn gericht op het terugdringen van grensoverschrijdende criminaliteit.

President Santokhi is zeer verheugd met de positieve evaluatie van het team tot zover en stelt alles in het werk om het team de nodige tools aan te reiken om een goed evaluatierapport op te stellen over Suriname. “Tot nu toe verloopt het onderzoek gestaag en ziet het er goed uit voor Suriname”, aldus de president. Dit wordt bevestigd door de missieleider, Jefferson Clarke: “Suriname heeft voldaan aan alle vereisten die nodig waren, dus verwachten we een zeer soepele evaluatie”.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname krijgt assistentie van CFATF bij onderzoek money laundering