maandag 25 september 2023
34.4 C
Paramaribo
19.3 C
Amsterdam
1
(1)

Suriname krijgt 4,9 miljoen euro extra financiering voor Albina ziekenhuis

lees ook ...

Oppervlakte waterzuiveringsproject binnenland Suriname

De tweede fase van het oppervlaktewaterzuiveringsproject voor het binnenland van Suriname is van start gegaan.Vijftien dorpen, verdeeld over het Tapanahoni- en Boven-Suriname gebied, inclusief het dor...

Het district Marowijne in Suriname heeft in 2008 een leningsovereenkomst van 15 miljoen euro gesloten met de Agence Française de Developpement (AFD) voor de verbetering van de gezondheidszorg, specifiek voor de bouw van een ziekenhuis in Albina. Hoewel de technische oplevering van het ziekenhuis plaatsvond in augustus 2017, kon het ziekenhuis vanwege een gebrek aan apparatuur en technische aanpassingen niet operationeel worden.

Om de benodigde aanpassingen uit te voeren, werd in juni 2019 een aanvullende lening van 5 miljoen euro verstrekt door de AFD. Dit bedrag was bestemd voor technische werkzaamheden, de aanschaf van medische apparatuur en de financiering van projectmanagement, contractors en supervisors. De lening liep van juni 2019 tot en met 31 december 2023, en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering lag bij het ministerie van Volksgezondheid.

Vanwege de vertragingen veroorzaakt door de Covid-pandemie en de schuldherschikkingen met het IMF-programma werd het project in 2020 stopgezet. Als lidland van de Paris Club was Frankrijk (AFD) een van de landen waarmee Suriname een schuldherschikking moest overeenkomen. Na de overeenstemming met de Paris Club moesten individuele overeenkomsten met elk land worden ondertekend.

Suriname tekende als eerste land in oktober 2022 een schuldherschikkingsovereenkomst met Frankrijk. In nauwe samenwerking met de AFD, het ministerie van Financiën en Planning en Volksgezondheid werd vervolgens gewerkt aan de herstart van het project. Een externe missie analyseerde de huidige situatie van het ziekenhuis en stelde een actieplan op om het Albina ziekenhuis operationeel te maken.

Op 22 juni werd een amendement op de leningsovereenkomst ondertekend, waarbij de looptijd van het project werd verlengd van 2023 naar 2027. Er is momenteel een bedrag van 4,9 miljoen euro beschikbaar om het actieplan te financieren. Met de ondertekening van dit amendement kan het project worden voortgezet en zal het Albina ziekenhuis essentiële gezondheidszorg bieden aan de bewoners van Albina.

De overeenkomst werd ondertekend door minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, en  C. Trottmann, de directeur van de Three Oceans Department van de AFD. Het Albina ziekenhuis heeft al geruime tijd een samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis in St. Laurent, waarbij patiënten voor revalidatie naar het Albina ziekenhuis worden overgebracht. Daarnaast vinden er trainingen voor het personeel en andere uitwisselingsprogramma’s plaats.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname krijgt 4,9 miljoen euro extra financiering voor Albina ziekenhuis