Vanaf komende week kan in Suriname ook het Pfizer-vaccin toegediend worden. Het land ontvangt 184.000 doses, de eerste tranche van in totaal 550.000 doses, als uitvloeisel van de samenwerking tussen de Caricom en de Verenigde Staten van Amerika. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat met het Pfizer-vaccin ook kinderen tussen twaalf en achttien jaar zullen worden ingeënt.
Op 14 juli ontving Suriname tienduizend doses Moderna-vaccin. Die worden vanaf dinsdag ingezet voor voornamelijk zwangeren, die zich willen laten vaccineren tegen Covid-19. Bij aankomst van de bezending had directeur Rakesh Gajadhar Sukul al aangegeven, dat zoveel mogelijk zwangere vrouwen, vooral zij die boven de dertig jaar zijn en ook degenen die een risicofactor hebben zouden worden gevaccineerd.
Ook kankerpatiënten, die chemotherapie ondergaan, zullen met dit mRNA-vaccin worden ingeënt. De technische adviescommissie moet nog advies uitbrengen over de specifieke risicogroepen die nog kunnen worden toegevoegd.
In Suriname werd op 23 februari de vaccinatiecampagne gestart. Er werd in de eerste vier maanden alleen met AstraZeneca gewerkt, terwijl vanaf 12 juli officieel ook wordt gevaccineerd met Sinopharm. Met Moderna en Pfizer erbij, hoopt Ramadhin dat de vaccinatiegraad zal worden verhoogd. “Er was veel commentaar op het AstraZeneca-vaccin, maar dat we nu keuze hebben zal zonder meer invloed hebben op de vaccinatiegraad”, verwacht de minister.
Hij kijkt uit naar de ouders die de kinderen zullen brengen om te vaccineren. De voorlichtingscampagne zal zich nu vooral richten op de ‘twijfelaars’. Tot en met gisteren zijn er 233.677 prikjes gezet; 50.931 burgers zijn volledig gevaccineerd, wat neerkomt op 11,99 procent van de totale bevolking.
Per vandaag is de avondklok versoepeld. De tijd is nu vastgesteld op 21.00 uur. Ook onder andere casino’s en recreatieoorden mogen open.