dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname kan verdienen aan carbon negatieve status

lees ook ...

Geen visum naar de VS tussen 31 juli en 23 augustus

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft meegedeeld dat er ‘personeelswijzigingen’ plaatsvinden tussen 31 juli en 23 augustus dit jaar. Hierdoor is het tijdelijk niet mogelijk om een visum naar Am...

 De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) Dasai is ervan overtuigd dat Suriname binnen korte tijd kan verdienen op de carbonmarkt aan de gemeten carbonreductie. Wetgeving moet wel in place worden gebracht daarvoor. De bewindsman heeft onlangs een presentatie gehouden op het kabinet van de president om dat te verduidelijken.

“We kunnen, als we nog werk verzetten, binnen twee maanden al verdienen”, omdat er vanaf 2016 tot en met 2021 metingen zijn gedaan, die carbonreductie hebben vastgesteld.

“We hebben koolstofkredieten gemeten tussen 2016 en 2021 en die zijn gerapporteerd volgens de richtlijnen van de United Nations Framework Convention on Climate Change. Er moet gewerkt worden aan beleidvorming hierover en het gereedmaken van de nodige wetgeving.”

President Santokhi wil de potentie van Suriname op dit gebied laten vaststellen. Samen met andere landen kan er dan een vuist gemaakt worden tijdens de klimaattop, COP 28 Klimaatconferentie, in Dubai dit jaar. Samen zal men de prijsbepaling kunnen beïnvloeden.

Op markten worden er bedragen van tussen de US$ 3 en US$ 10 per ton CO2-reductie aangeboden. Suriname heeft 18.1 miljoen ton CO2-reductie gemeten. Minister Dasai is ervan verzekerd dat er veel valt te verdienen, maar voor hem is het deel dat terugvloeit naar de samenleving cruciaal.

“Als we inkomsten verdienen uit koolstofkredieten dan moet iedereen ervan kunnen profiteren”, benadrukt hij.  In het bosbeheer, de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en de algehele opbouw van het land moet dat te merken zijn.

Bewindslieden waren aanwezig tijdens de presentatie, te weten: Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning), Dinotha Vorswijk (Grondbeleid en Bosbeheer), Parmanand Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Riad Nurmohamed (Openbare Werken), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen), Steven Mac Andrew (Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking).

Bron: Suriname Herald en Dreamtime

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname kan verdienen aan carbon negatieve status