vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname kan rekenen op US$ 53 miljoen van IMF

lees ook ...

Geestelijk leiderschap bidt samen met president voor welzijn...

Op maandag 19 februari begon president Chandrikapersad Santokhi zijn werkweek met een krachtig gebed voor het land en zijn volk, in aanwezigheid van diverse hindoe geestelijken uit zowel Suriname als ...

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft met succes de vierde evaluatie voltooid onder de Extended Fund Facility (EFF)-regeling voor Suriname, waardoor het land onmiddellijk kan rekenen op een opname van ongeveer US$ 53 miljoen. Bovendien heeft de Raad het verzoek van de Surinaamse autoriteiten goedgekeurd om de regeling te verlengen tot maart 2025 en de toegang ervan uit te breiden met ongeveer 63 miljoen dollar.

Deze goedkeuring brengt de totale toegang onder de EFF-regeling op ongeveer US$ 577 miljoen. In een verklaring benadrukt het IMF dat begrotingsdiscipline en een strak monetair beleid hebben bijgedragen aan de langverwachte stabiliteit. De economie vertoont groei, de inflatie daalt en het beleggersvertrouwen keert terug.

Verder hebben de autoriteiten met succes de particuliere schuldenuitwisseling afgerond en staan ze op het punt overeenkomsten te sluiten met alle overgebleven crediteuren. Volgens het IMF is de prioriteit van de autoriteiten op korte termijn het handhaven van een voorzichtige begroting, het beschermen van de meest kwetsbaren, het handhaven van het momentum van structurele hervormingen en het voorkomen van beleidsomkering.

Kenji Okamura, adjunct-directeur en waarnemend voorzitter van de Raad van Bestuur, prees de Surinaamse autoriteiten voor de implementatie van moeilijke hervormingen in een uitdagende politieke en sociaaleconomische omgeving. Deze omvatten onder andere de volledige afschaffing van brandstofsubsidies, de geleidelijke afschaffing van elektriciteitssubsidies, beperkingen op loonbetalingen aan niet-geregistreerde ambtenaren en het verbreden van de BTW grondslag.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname kan rekenen op US$ 53 miljoen van IMF