In de komende 20 jaar kan Suriname volgens president Chandrikapersad Santokhi US$ 50 miljard genereren uit de goud-, olie- en gassector. Echter vroeg hij zich af wat het land ermee zal doen. Volgens hem moet allereerst de wet Spaar- en stabilisatiefonds worden aangepast, waarin percentages uit de goud, olie en gaswinning in geplaatst moeten worden.
Het staatshoofd was onlangs in het televisieprogramma ‘Achter ’t nieuws’ van de STVS. In dit programma is hij ingegaan op de voordelen voor het land met betrekking tot de goud, olie en gassector en wat de staat zal doen om de inkomsten hieruit veilig te stellen.
“Als je maximumprofijt wilt halen uit de olie- en gasexploratie, dan moeten er een paar randvoorwaarden in place zijn, zoals een verantwoord, transparant en eerlijk bestuur. Door middel van goed beleid kan de juiste ontwikkeling van deze sectoren alle Surinamers en het land rijk maken”, gaf het staatshoofd aan.
Santokhi vindt dat er geïnvesteerd moet worden in sectoren die niet op kunnen raken, zoals de agrarische sector, toerisme en ander productiesectoren zoals infrastructuur, woningbouw, onderwijs, veiligheid en gezondheid. Een deel van het geld moet gereserveeld worden voor versterking van de maatschappij, instituten, productie en diversifiëring van de economie. Ook maakt het Surinaamse volk aanspraak op een deel van het geld om de crisis te beheersen.
Suriname heeft tijdens de recente Caricom-vergadering in Belize een nieuwe verantwoordelijkheid toebedeeld gekregen van de regeringsleiders. Vanwege de Industrial Policy is er een nieuw portfolio bijgekomen voor Suriname, waarbij zij de lead heeft om het industrieel beleid te ontwikkelen voor de regio.
De president gaf aan dat Suriname hierbij zijn eigen goudindustrie en goudmijn zal ontwikkelen en er zijn daar reeds gesprekken over gaande, waarbij behalve een eigen goudmijn voor de staat, de overige goudbedrijven en small scaled goldminers maximaal moeten bijdragen ter ondersteuning van het volk en de economie van het land.
De wetten hiervoor zijn al gemaakt om deze bedrijven meer belasting en royalty’s te laten betalen, waardoor het land meer inkomsten uit de goudwinning kan genereren, zegt president Santokhi.