dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname intensiveert samenwerking met ICAO ter voorbereiding op luchtvaartaudit

lees ook ...

Vp Brunswijk bespreekt Sarakreek-problemen met bewoners; opl...

Op uitnodiging van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk brachten dorpsbewoners van Sarakreek een bezoek aan zijn kabinet. Tijdens dit bezoek werden de problemen van het dorp besproken en voor enkele kn...

Suriname neemt stappen om zich voor te bereiden op de aankomende audit in 2024 of 2025 op het gebied van burgerluchtvaart. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) ondersteunt dit initiatief en heeft op donderdag 8 december een presentatie gegeven aan president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President.

Ook aanwezig waren minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Brian de Souza, waarnemend directeur van de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas). Minister Jubithana heeft aangegeven dat Suriname momenteel ‘zeer laag’ scoort in Latijns-Amerika op het gebied van burgerluchtvaart, vooral bij het omgaan met incidenten en ongevallen volgens de ICAO-regels.

Hij benadrukt de noodzaak van een gerichte aanpak om Suriname naar internationale normen te brengen. De ICAO heeft middels een presentatie de gemiddelde scores op het gebied van vliegveiligheid en de implementatie van regels en procedures gepresenteerd. Het Surinaamse team werkt vastberaden aan een verbeterplan om de burgerluchtvaart op te tillen naar internationale standaarden.

Wat betreft onderzoek naar incidenten en ongevallen in de luchtvaart in Suriname, valt dit momenteel onder de procureur-generaal (pg). Minister Jubithana benadrukt dat de ICAO andere voorschriften hanteert, aangezien het niet om strafrechtelijke onderzoeken gaat. Daarom is het noodzakelijk dat er een onafhankelijk bureau wordt opgericht.

De huidige Burgerluchtvaartwet bepaalt dat elk onderzoek onder de pg valt, maar deze moet mogelijk worden gewijzigd om een onafhankelijk instituut voor dergelijk onderzoek mogelijk te maken. Waarnemend directeur De Souza geeft aan dat de ICAO technische assistentie verleent aan Casas vanwege geconstateerde tekortkomingen in regelgeving en procedures die niet voldoen aan de ICAO-standaarden.

Deze moeten worden aangepast of gewijzigd. Daarnaast kampt de organisatie met een tekort aan gekwalificeerd personeel en financiële middelen. De functionaris benadrukt dat een veilige luchtvaart cruciaal is voor elke economie en het daarom van groot belang is om te voldoen aan de standaarden van de internationale luchtvaart.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname intensiveert samenwerking met ICAO ter voorbereiding op luchtvaartaudit