Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname het roer moet om!

Geplaatst

op

Flag Of Suriname 1613748 640

Gepokt en gemazeld kwam Steven Couthino een jaar geleden naar Suriname. Hij werd directeur bij de Surinaamse bank.  Toen hij openlijk kritiek uitte op het  gevoerde beleid kreeg hij bonje met zijn  werkgever. De DSB zegde hem de wacht aan en  Couthino moest het veld ruimen.

Door massaal protest wisten  medewerkers van de bank ontslag te voorkomen en Couthino bleef in het zadel. Couthino is niet de minste, hij is van huis uit econoom en weet van wanten……. In een panel discussie (via live streaming) gaf hij de overheid een “roadmap” voor de aanpak van de crisis. Suriname zit in zwaar weer.

Couthino besprak de gevolgen van de downgrading van Suriname naar triple C en gaf als voorbeeld Argentinië waar alle activa (bezittingen en financiële  middelen) op slot werden gezet.  Hij waarschuwt voor de hogere rente bij het verstrekken van leningen. Verder dreigt er een gang naar het IMF ( Internationaal Monetair Fonds) en het is nog maar de vraag of het IMF gaat helpen. Het IMF heeft ervaring met Suriname…..Als andere oplossing ziet hij het aangaan van additionele leningen. Banken hebben vele leningen uitgegeven waarvoor uitstel van betaling is aangevraagd en dat heeft negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven.


Volgens Counthino moet de staat onderhandelen met alle betrokken partijen. Hij noemt het IMF als “lender of last resort”. De overheid moet structurele en vergaande maatregelen treffen. Hij pleit voor herstructurering van de economie. Couthino: “de structuur van Suriname is niet goed”! Ruim 60% van de werknemers is in overheidsdienst. Verder is het land afhankelijk van de mijnbouwsector. Herstructurering van de economie ziet hij als oplossing voor de problemen van Suriname. Hij noemt de Surinaamse situatie pijnlijk…. Suriname moet afstappen van de lening mindset. De oplossing moet komen van de economie!

Economie is zo legt hij uit sociale psychologie. Het is belangrijk  om kansen te zien! Hij adviseert geen keuzes te maken op basis van “fear”” en af te stappen van het leunen op olie en goud.

Daarnaast vindt hij aandacht voor opvoeding en scholing van eminent belang. Surinamers moeten malversaties niet accepteren en anders leren kijken! Hij benadrukt het belang van de ondernemers. De overheid kan volgens hem fiscale en niet fiscale maatregelen nemen en bezuinigen of kiezen voor uitstel van betaling. Andere opties zijn: belastingverlaging voor ondernemers voor een periode van 3 maanden en verlichting van de  belastingdruk voor werknemers. Deze maatregelen bieden ondernemers onvoldoende bescherming vindt hij.

Hij waarschuwt voor de gevolgen en voorspelt dat banken gered zullen moeten worden. Lenen zal gigantisch veel kosten.  Suriname kan als gevolg van “Black Listing “geïsoleerd worden van internationale transacties.
De overheid moet volgens Couthino de economie beschermen en inventief zijn: meer geld in het systeem pompen en investeren in zaken die renderen.


Steven Couthino schreef het boek:  “BREAKING RANK”  Breaking Rank biedt oplossingen voor de problemen van postkoloniale landen.

Culturu.com

18 Reacties

18
Reageer op dit artikel

1000
Kevin

Zodra mensen met kennis hun mening hebben als iets niet goed is …Boem bam bom…ontslag zo dom . Je moet leren van elkaar. kritiek hoort erbij. Goed dat hij nog wilt werken voor ze want zo jaag je alle mensen met kennis het land uit. Dan zit je weer met jou beleid van de middeleeuwen. Wat duidelijk niet goed is voor Suriname . Voorbeeld. Suriname moet alles automatiseren geld transacties snel. Geld moet sneller rollen .in Suriname is alles nog papier geld. Dat moet stoppen. Betaal alles via de bankpas online bankieren. Ook met het buitenland tijd is geld. Geen… Lees verder »

Suniel

Ja het roer moet om. Als een voetbal team verliest sturen ze de trainer weg. Als een land niet draait, wie moet je dan weg sturen? Vul maar in

Maximum

Iedereen moet belasting betalen. Geen briefjes politiek meer. Zet overal een creool en een hindoestaan als hoofd dan is er een derde Javaan die toekijkt als het eerlujk gaat. Het roer moet om. Snel ander gaan jullie laat eten

Betty

Nu vooral moet het roer om. Er kwam al niet veel valuta binnen. Als het niet links om gaat dan maar rechts om. Verander je beleid.

Patrick

Wat in het vat zit verzuurt niet. Kennis hebben we nodig. Het moderniseren en omscholen van de mensen moet nu gebeuren zodat Suriname in beter vaarwater terecht komt en met de wind zal meevaren om op economisch gebied mee te doen. Om mee te doen heb je nu mensen nodig die mee kunnen praten en denken. Omscholing kennis geautomatiseerd worden. Geen file .problemen sneller aanpakken. Een paspoort een bankpas een rijbewijs aanvraag binnen enkele dagen oplossen. Van uit huis kunnen werken. Minder file. Geen oude diesel motoren meer in de binnen stad. Voorkom benseem dat blijft hangen ziektes waardoor het… Lees verder »

Wiskey

Waarom wegen belasting? Ja dat kan!! Maar als je naar de wegen van Suriname kijkt heeft t dan zin om wegen belasting te betalen?? Van president tot ambtenaren iedereen daar tussen zijn zakken vullers, wanneer gaat t land dan vooruit??
Meneer Couthino zn woorden zijn juist.

Sonny boy

Wegenbelasting. Als je met je terrein wagen rijd. Bijna iedereen tijd daar bigi Wasi. Breek je de straat. En wie moet het betalen? Ja jij met je bigi wagen. Iedereen die een bigi wagi kan kopen kan toch ook wat betalen om te rijden daar wat ze zelf weer breken en het rijd lekkerder als ze de straten maken.

Rama

Ja het roer moet RADICAAL om. Te beginnen met het permanent opruimen v.d. corrupte/criminele politieke figuren die voor de zoveelste keer een puinhoop van het land gemaakt hebben en het land in de afgrond hebben gestort want met dat soort rotzooi kan je geen land opbouwen.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden dus NO mercy voor dat soort figuren.

Dotveba

Roer moet zeker om, maar hoe ? Hindoestanen moeten mee kijken en blijven lachen. Misschien kan de ROER in handen van AFRIKANEN ? In geen enkele land waar een RACIALE POLITIEK word gevoerd komt vooruit.Bouta is in India geweest hij zal dan New Delhi hebben gezien die bijna zo groot als van Paramaribo tot Corronie, en de ontwikkeling , is een land die 95 x Nederland is. Suriname moet ministers opleiden om fout loos Nederlands te spreken,dan pas kunnen ze aan de roer,dan zink Zeilschip Suriname nooit. So so jangmang foe foermang i draai wang kondre ,Aboto nooit au doro… Lees verder »

Amdre

Belastingen hebben geen specifiek doel. Belastingen zijn bedoeld Voor alle openbare voorzieningen. Dit maakt dat wegenbelasting niet specifiek voor onderhoud van wegen is.

Belastingen zijn een sluitpost voor de overheidsbegroting.

Ram

Ik ben benieuwd wat men gaat doen. COUTHINO heeft zijn opleiding buiten Sme genoten en heeft het voor met Sme. De mindset van mensen die het tij kunnen keren zijn gewoon halsstarrig en korte termijn denkers. COUTHINO is een van de velen die de bestuurders het juiste pad wees en dat wordt niet in dank afgenomen. De mentaliteit van je komt uit get buitenland wat kom je me vertellen. Bedwetirige mensen terwijl iemand van buiten je uit de halsstarrigheid kan doen geraken. Innovatief,creativiteit,productiviteit en oir hebben voor vernieuwingen is enige oplossing voor het probleem. De naam hebben van wanbetaler internationaal… Lees verder »

Ram

Vervolg: Wanneer men geen brede kijk heeft op wat er om zich speelt en slechts regionaal zaken aanschouwd zal men achter de feiten aanhobbelen. Het land is uitgehold door de tunnelvisie die men heeft. Niemand van buiten mag aangeven hoe het anders en beter kan. Door onwetendheid zou men denken. Zelfs landen huren knowhow in zodat ze kunnen floreren en excelleren. Importeren van kennis is geen nieuws. Suriname heeft het en ze zijn uitlandig aan de weg aan het timmeren. Wij surinamers kunnen de klus klaren. Wij moeten gewoon van het afkraken van onze zusters en broeders af en hen… Lees verder »

Ali

van hoop kan je straks niet eten. je hoopt dat het goed gaat komen. er moeten dingen veranderen. en ik weet zeker dat er bepaalde mensen zijn die teveel hebben gepakt uit de pot denkende shit we hebben er een puinhoop van gemaakt.iedereen eet.maar soms moet je ook weten nee, het gaat zo fout en niet alles kan je goed praten. niet alles wat krom is kan je recht praten. maar je kan niet meer terug.eenmaal uit de pot gegeten moet je door eten want anders, ai mi boi, er zal verandering moeten komen om Suriname te redden. en wie… Lees verder »

Waterman

Wat er ook gebeurd ik verloochen mijn party niet.bruggen zijn gebouwd. Straten zijn gemaakt. We hebben geen corona zoals andere landen. Goed beleid goed geregeerd. Dankbaar aan deze regering die ons goed beschermd. Misschien met een ander regering lagen de doden op straat te stinken zoals enkele landen. Wees dankbaar dat we een goede president hebben en willen behouden aan het roer. Want ze willen hem weg hebben..ik blijf op de NDP stemmen.

Ram

@Waterman, Wij hoeven niemand te verloochenen. Wij moeten wel oog hebben voor alles. Er zijn vele dingen die je kunt aangeven dat dankzij de regering deze zaken hun beslag hebben gehad. Eerlijkheid Is De basis van alles. Zaken die niet goed gaan of zijn gegaan, moeten wij niet onder een mat regen of waar dan ook. Wij hebben een staatschuld van hier tot ginder en kunnen niet voldoen aan onze verplichtingen aan de financiële wereld. Ons geld de SRD is domestic. Was het internationaal geldig, hadden we geen valuta gezeik. Wij trekken kennelijk geen lering uit het verleden om op… Lees verder »

Ram

Mensen die de waarheid verkondigen hebben weinig of geen vrienden.
Dit interpreteren als tegen iemand zijn of iemand verloochenen is typerend. Bij een discussie zijn er alleen maar verliezers. Debatteren is leren van elkaar en mogelijk tot consensus geraken. Mensen discussiëren om de ander zijn gelijk te bewijzen en op te dringen. Hun standpunten en overtuigingen wijken niet.

Discussiëren is hetzelfde als een racist willen overtuigen dat hij een verwrongen denkbeeld heeft over zijn medemens slechts vanwege het feit dat ze anders zijn. De kkk is top??????

Waterman

@Ram ik snap je punt. Ik ben eerlijk ik heb het goed onder deze regering. Ik heb een eigen bedrijf dank ben ik dat ik me vergunning hebt en me alles. Dus ga ik toch niet op een ander party stemmen dan zou ik gek zijn. En zo zijn er veel mensen die onder Bouterse er beter van zijn geworden. Dus wij blijven NDP STEMMEN. HOPELIJK SNAP je mijn punt ook. Ik blijf ze trouw omdat ik me business heb en gaat goed. Als een ander regering kom moet ik straks inleveren.

Ram

@waterman; Ik begrijp je standpunt volkomen en spreek niemand om zijn of gaat politieke voorkeur. Ieder mens heeft zo zijn voorkeuren om wat voor reden dan wel overtuigingen. Ik zei daarom ook dat wie dan ook aan de macht komt of wel het land gaat besturen, het tij niet zal keren. Men zal heel en heel veel moeten opofferen en de armen in het land zijn het eerst aan de beurt om het te ondergaan. Ik zal het niet voelen. Heb een huis en spring bij bij mn moeder van 92. Ik ben niet rijk, heb geen tonnen aan geld.… Lees verder »Advertentie

Suriname

Brug Stolkertsijver gesloten om toename COVID-19 in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, worden verscherpt. Ingaande vandaag is de brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer.

Het COVID-19 Crisis Management Team monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie.

In Suriname zijn er gisteren twee personen positief getest op het COVID-19-virus, waardoor het aantal COVID-19-positieven komt op 14. Het land telt nu 4 actieve gevallen en 331 personen zijn in quarantaine. Een persoon is overleden, terwijl 9 genezen zijn verklaard.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Binnen enkele uren 14de COVID-19-geval in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

Voor vandaag alleen zijn twee personen positief getest op het COVID-19-virus. Enkele dagen terug was er ook al een geval. De teller positief geteste personen in Suriname staat op 14. Details over de laatste patiënt zijn niet bekend.

Een persoon uit Albina is op 27 mei positief getest op het virus. De situatie van de 13de persoon is stabiel. Hij is overgebracht naar het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De afdeling epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van deze twee personen. 

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen