zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
4
(1)

Suriname hervat manja-export naar Europa na EU-regelgeving

lees ook ...

Renovatie Internaat Atjoni van start

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voert momenteel het Secondary Technical Education Support (STES) Project uit, gefinancierd door de Islamic Development B...

Suriname staat op het punt om weer te beginnen met de export van manja’s (mango’s) naar Europa. De export van deze vrucht, die sinds 2015 alleen vanuit Nickerie plaatsvond, werd in augustus 2019 stopgezet door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vanwege de aangescherpte wetgeving van de Europese Unie (EU). De EU stelde als eis dat het exporterende land een monitoringsysteem moest hebben voor fruitvliegen.

Om te voldoen aan de strengere fytosanitaire wetgeving van de EU voert het ministerie sinds 2019 het project “Area of Low Pest Prevalence (ALPP)” uit, met financiële ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en technische ondersteuning van het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA).

Onlangs heeft het ministerie via een beschikking een gebied in het district Nickerie aangewezen als “Pest Free Area (PFA)” voor de Carambola fruitvlieg en de snuitkever, en als “Area of Low Pest Prevalence (ALPP)” voor de mópe fruitvlieg. Met de instelling van een “Pest Free Area” onder de Systems Approach (SA) is de export van manja’s veiliggesteld vanuit het district Nickerie naar andere landen.

Het gebied van de “Pest Free Area” omvat het gebied tussen de Nickerie rivier in het oosten, Henar, de Nickerie rivier in het noorden, de Corantijn rivier in het westen en de weg naar South Drain in het zuiden. Het gebied rond Wageningen valt buiten het ‘plaagvrije gebied’.

Er zijn beperkingen opgelegd aan bepaalde vruchten die niet naar het district Nickerie vervoerd mogen worden, zoals Starfruit, Java apple, Mango, West Indian cherry, Sapodilla, Star apple, Golden apple, Cashew, Tropical almond, Guava, Malay apple, Jujube en Hogplum. Vruchten van andere plantensoorten, zoals citrusvruchten, zuurzak, kokosnoot en ananas, mogen zonder beperkingen naar het district Nickerie worden vervoerd.

Het ministerie is momenteel bezig met het registreren van alle producenten die manja’s willen exporteren. Hierdoor zijn de gekochte manja’s voorzien van een code, zodat de producent kan worden getraceerd in geval van afwijkingen.

De beschikking over de “Pest Free Area” is gepubliceerd, wat betekent dat iedereen zich aan de daarin opgenomen regels moet houden. Overtreding van de beschikking kan leiden tot straffen volgens de Plantenbeschermingswet 2020.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname hervat manja-export naar Europa na EU-regelgeving