dinsdag 27 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname hervat export van manja naar Europa

lees ook ...

Armoedegrens Suriname vastgesteld op SRD 7.396 na consultati...

De Nationale Loonraad (NLR) heeft het advies voor de vaststelling van een nieuw minimumuurloon overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ). Hoewel het...

De export van manja vanuit Suriname naar Europa is vorige week hervat, nadat deze in december 2019 door Suriname zelf was stopgezet vanwege het niet voldoen aan de fytosanitaire importvereisten van de Europese Unie (EU). Destijds kon Suriname niet aan de gestelde eisen voldoen, zoals vastgelegd in de nieuwe Plantgezondheidswet van de EU.

Voorafgaand aan de herstart van de manja-export heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een intensief proces doorlopen om ervoor te zorgen dat Suriname nu wel aan de EU-importvereisten kan voldoen. De eerste zending betrof een proefzending van 200 kilogram, die na grondige fytosanitaire inspectie door de inspecteurs van de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen (National Plant Protection Organization (NPPO)) van Suriname is goedgekeurd voor export naar Nederland en Europa.

De strenge EU-importvereisten voor manja hadden betrekking op twee fruitvliegen, namelijk de Carambola- en Mopé-fruitvlieg, evenals de snuitkever die de mangopit aantastte. De manja-export wordt nu uitgevoerd volgens het Systems Approach-principe, dat bestaat uit maatregelen die gezamenlijk kunnen garanderen dat het fruit vrij is van plagen.

Dit omvat onder andere plagenmonitoring, gebiedsafbakening en de variëteit van het te exporteren fruit. Het ministerie van LVV maakt gebruik van fruitvliegvallen zoals de Jackson-trap en de McPhail-trap om de plagen te monitoren. Op dit moment is alleen manja uit een specifiek gebied in het district Nickerie toegestaan voor export, en dit gebied wordt strikt gemonitord.

Uit monitoringgegevens blijkt dat de Roodborstje-variëteit van manja het minst wordt aangetast door fruitvliegen. Voor het behoud van de manja-export is voortdurende monitoring van plagen noodzakelijk. Bovendien kan door wetgeving nu worden afgedwongen dat er geen fruit met mogelijk aanwezige fruitvliegen naar Nickerie wordt gebracht.

Het ministerie van LVV doet een dringend beroep op de bevolking om geen fruit vanuit andere gebieden naar Nickerie te brengen. Als andere exporteurs ook voldoen aan de gestelde eisen, zullen zij ook in de gelegenheid worden gesteld om manja’s naar Nederland te exporteren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname hervat export van manja naar Europa