zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname heeft US$ 39 miljoen aan leningen bij Export-Import Bank van India

lees ook ...

Santokhi dringt aan op nauwkeurigheid in nieuwe National Ris...

Tijdens een vervolgmeeting hebben de Nationale Anti Money Laundering Commissie (NAMLAC) en de Project Implementation Unit (PIU) op 20 juni 2024 een presentatie verzorgd aan president Santokhi met betr...

De politieke betrokkenheid van Suriname is cruciaal geweest bij de overeengekomen schuldherschikking met India. Tijdens de staatsbezoeken van de presidenten van beide landen stond de herschikking hoog op de agenda. Bovendien zijn de gesprekken op technisch niveau van groot belang geweest. Deze inspanningen hebben geleid tot India’s bereidheid om de variabele rentevoeten om te zetten naar vaste rentevoeten.

Zowel minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning als Malty Dwarkasing, Administrateur Generaal van het Bureau voor de Staatsschuld, zijn verheugd over deze ontwikkeling. Dwarkasing wijst erop dat wereldwijd de variabele rentevoeten stijgen, wat enige onzekerheid met zich meebrengt.

De overeenkomst met India om de variabele rentevoeten om te zetten naar vaste rentevoeten biedt Suriname de mogelijkheid om tot en met 2024 een rentepercentage van 0,95 procent te betalen, wat relatief laag is. Na die periode zal de rente ongeveer 1,20 procent bedragen. Dwarkasing legt uit dat dit Suriname de kans geeft om op dit moment veel minder rente te betalen, wat aanzienlijke verlichting biedt voor de overheid. De betalingen zijn veel lager dan normaal gesproken het geval zou zijn. Bovendien zijn de aflossingen met ongeveer 9 jaar uitgesteld.

Suriname heeft twee soorten leningen/schulden bij India, namelijk bilaterale schulden en schulden met een staatsgarantie. Beide leningen, met een totaalbedrag van ongeveer US$ 39 miljoen, zijn bij de Export-Import Bank (EXIM Bank) van India. Met de bilaterale leningen had Suriname de mogelijkheid om goederen aan te schaffen bij het Aziatische land, zoals helicopters voor het ministerie van Defensie en pompgemalen voor het ministerie van LVV.

De leningen zijn afgesloten sinds 2004 en de looptijden variëren van 15 tot 30 jaar, met variabele rentevoeten plus een extra rentemarge van 0,5 procent tot 2 procent. De leningen met staatsgarantie boden dezelfde mogelijkheid als de bilaterale leningen, namelijk het aanschaffen van goederen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname heeft US$ 39 miljoen aan leningen bij Export-Import Bank van India