Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname heeft schuld van SRD 110 miljoen voor medicamenten

Geplaatst

op

Ramadhin

De Surinaamse overheid heeft een schuld van bijna 110 miljoen Surinaamse dollars bij het bedrijf geneesmiddelen voorziening Suriname(BGVS). Minister Amar Ramadhin vindt dit een zorgwekkende situatie vooral omdat er al vanaf maart van dit jaar geen import is geweest van medicamenten.

Er is een lijst met medicamenten waarvan er nog maar voor één maand voorraad is. Op deze lijst komen ook essentiële geneesmiddelen voor zoals HIV remmers en medicijnen die binnen de oncologische zorg gebruikt worden. De zorg voor de patiënten kan hierdoor in gevaar komen, vooral omdat zulke medicijnen vaak kuren zijn, zegt de minister.

De leveranciers in het buitenland leveren pas weer als ze betaald worden voor de vorige leveringen. Er komt ook nog een koersverschil bij kijken. Als de regering niet zorgt voor de benodigde US dollars gaat het BGVS die kopen bij de handelsbanken tegen een koers van 10 tot 11. De medicijnen worden dan zo een vijftig procent duurder voor ons. Dat is dan vijftig procent meer dan wanneer de regering de dollars ter beschikking zou stellen tegen de huidige centrale bankkoers van 7.5.

De minister benadrukt dat het niet alleen om oncologische medicamenten en HIV remmers gaat, maar om alle medicijnen. Het is een financieel problem waar ook nog sprake is van grote achterstanden. Zolang wij deze achterstanden niet ingelopen hebben wordt het probleem alleen maar groter.

De volgende week komt minister Ramadhin met de directie van het BGVS en de minister van Financiën bij elkaar om een structurele oplossing te zoeken voor het probleem. Aan de ene kant heeft de Covid crisis onze aandacht, maar wij moeten er ook garant voor staan dat er medicijnen zijn, geeft de minister aan. – culturu.com

6 Reacties
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rosi
donderdag 13 augustus 2020 20:04

Mijn tijd. Die mensen moet suiker tabletten. Hoge bloeddruk tabletten.. noem maar op. beter beginnen ze me medicijn te kopen. Ik wil niet dood gaan.

Bryan
donderdag 13 augustus 2020 20:31

De.regering moet gewoon beslag laten leggen op rekeningen van boefdraad en consorten en zie probleem opgelost.

Hunvrey
donderdag 13 augustus 2020 20:33

Zie wat ndp in de afgelopen10 jrn hebben gedaan, we kunnen nu niks kopen, zelfs srd geld is er niet, hoop dat de nw regering aan zn belofte houd want die wil 15 jrn aanblijven. Hoop alleen dat het volgend jaar al redelijk voelbaar wordt, anders mogen ze ook wegblijven.

Bryan
donderdag 13 augustus 2020 20:43

Eerst zullen zij die puinhoop van cokesnuivende desi en boefdraad moeten opruimen.
Dit zal niet a la minute gaan maar heeft minimaal 2 tot 3 jaren nodig, want die beerput stinkt verschrikkelijk

Geldwolf
vrijdag 14 augustus 2020 07:52

Dank je wel keiharde harteloze giftslangen Boefdraad en Fout-terse.
Jullie zijn vreselijke beesten, laten andere dood gaan alleen om niet in de bak terecht te komen.
Schoften, zijn jullie, maar jullie loon zal je niet ontgaan, net als de mensen die nog niet genoemd zijn maar die ook nog aan de beurt komen.
Jullie tijd is aanstaande.
Ik roep de regering op om met spoed elke confrontatie met die beesten aan te gaan.
Walgelijke figuren die blijven maar over lijken gaan.

Boni
maandag 17 augustus 2020 17:12

De stemgerechtigden in suriname moeten maar bij zich zelf te raden gaan . NDP komt niet van Mars . De mensen die de NDP vormen zijn hun eigen creaties. Een groot gedeelte heeft zelf gekozen voor deze vernietiging door op de NDP te stemmen. De basis in de surinamse gemeenschap is ziek. Ouders/ opvoeders hebben deze monsters gecreëerd. De normen en waarden moeten geherprogrammeerd worden anders is hét dweilen met de kraan open. Ik ik mentaliteit moet tot het verleden gaan behoren.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen